Kávézni jó. De mindezt csak mértékkel szabad, hiszen ez is, mint az energiaital vagy a kóla nagyon sok koffeint tartalmaz.

A legfontosabb kávézási időszak a reggeli és a késő délutáni kávéfogyasztás, ami összehozza az embereket egy jó ízű csevejre. Jelen van a mindennapokban, személyiségformáló szerepe van, már-már szokássá nőtte ki magát. Ám a túlzott koffein bevitel egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért nagyon oda kell figyelnünk a mennyiségre.

A kávézás, elég megosztó véleményeket szül, mindenesetre az tény, hogy az emberi szervezetre pozitív és negatív hatásai is vannak.

A kávéitalokat leginkább, a napi koffeinbevitel miatt fogyasszák. A koffein ugyanis élénkítő hatással van az agyra és a központi idegrendszerre, fokozza a szív- és veseműködést, gyorsítja a légzést, ellazítja az epevezeték, a gyomor- és bélrendszer simaizmait, és felgyorsítja az anyagcserét. De ugyanakkor fontos azt is figyelembe venni, hogy csak a mérsékelt fogyasztása esetén növeli a teljesítőképességet, biztosítja a frissességet és az éberséget. Ha átesünk a ló túloldalára és többet iszunk a kelleténél, akkor megterheli a szervezetünket.

A koffein kávé formájában védelmet nyújt a Parkinson-kór, májcirrózis és a cukorbetegségek ellen. A koffein gátolja az adenozin hatását, ami fontos szerepet tölt be az ébrenlét és az alvás szabályozásában, úgynevezett fáradtságjelző anyag a szervezetünkben. Ezáltal a vérerek összehúzódnak, fenntartja az éberséget és fejfájás-csillapító hatását is ez magyarázza.

A kávénak jótékony hatása van az egészségre, segíti az emésztési folyamatot, így nem csak ébredéskor, de ebéd után, délután is ajánlott a fogyasztása. A máj is részesül a kávé pozitív hatásaiból, javítja a funkcionalitást és a mozgásképességet, a vesék kitágulnak a koffein hatására, így serkentik a vizelet kiválasztást. Mindemellett a kávé javítja és erősíti az izmok összehúzó képességét, növeli a sportteljesítményt, segíti a mozgáskoordinációt, csökkenti a fáradtságot a vázizom rendszerben.

Azonban számon kell tartani a kávé negatív hatásait is. Akik magas vérnyomásúak és szívbetegségben szenvednek, azoknak nem tanácsos sok kávét fogyasztaniuk. A koffein ugyanis felgyorsítja a szívverést, megemeli a vérnyomást. A túlzott kávéfogyasztás remegést, szorongást válthat ki. Felelőtlen fogyasztása, növeli a stresszt a szívkárosodást és a csontritkulás veszélyét. Az éhgyomorra történő reggeli kávé ivás pedig szigorúan tilos! a későbbiekben bosszút áll majd, mivelhogy, a benne lévő csersav és koffein gyomorproblémákat, gyomorfekélyt, érrendszeri megbetegedéseket idézhet elő. A koffein mellett egyéb összetevőket is figyelembe kell venni, például cukor, tejszín, amik befolyásolják a testtömeg alakulását és ezzel összefüggésben az egészséget. Az érelmeszesedés, cukorbaj, szívbetegségek kialakulásában fontos tényező a koffein. Mindezek mellett függőséget is okoz, mely elviselhetetlen fejfájásban nyilvánul meg. Átmeneti teljesítménynövelés után rohamos teljesítménycsökkenés sokszor álmossággal jár a nagyobb mennyiségű fogyasztása.

Néhány jó tanács: Ne igyunk kávét lefekvés előtt, Ne igyunk napi 2-3 adag kávénál többet, és Ne igyunk kávét éhgyomorra! A magasabb minőségű arabica fajták koffeintartalma alacsonyabb, mint a robustáé, így kisebb a veszélye a túladagolásnak. Kávé helyett, javasolt a zöld tea fogyasztása, vagy az agyserkentő kálcium bevitele a szervezetbe.

Mindezek tudatában nyugodtan kényeztessük magunkat 2-3 csésze kávéval a mindennapokban, hiszen ha odafigyelünk és jó minőségű kávét iszunk, nem kell aggódni, hogy veszélyezteti az egészségünket és elegendő a fáradtság legyőzésére is.