A reggeli kávénk, olyannyira részese lett az életünknek, hogy már rituálénak számít. Sokan szigorúan ragaszkodnak hozzá, de gondoljunk bele a kávé történelmi fordulópontjaira. Voltak időszakok és országok, ahol ellenezték a kávé ital fogyasztását, mivel méregnek és bűnös dolognak vélték azt. Most bemutatunk 5 kávétilalmat, amit persze idővel visszavontak…

Mekka, 1511barista_kepzes_tanfolyam

A kávé napról napra terjedt egészen 1511-ig, amikor is akadályba ütközött. Chair Bey mekkai kormányzó az esti imánál kávét ivó társaságot pillantott meg a mecset egyik zugában, mivel a kávéról még mintsem tudott, azt hitte a társaság bort iszik és megbotránkozott. Hiába igyekeztek őt felvilágosítani, a kormányzó annál jobban megerősödött abban a hitben, hogy a kávé részegít vagy legalább is törvényellenes dolgokra szolgáltathat okot. A kormányzó két perzsa tudós véleményét is kikérte, akiknek némi jártasságuk volt az orvostudományok terén és akik hírnévre törekedtek, azt állították, hogy a kávé, mint a bornak a pótléka, a Koránban meg van tiltva, ártalmas az egészségnek és a hívők lelki nyugalmának; behozatala óta a mecsetek üresen állnak, ellenben a kávéházak zsúfolásig megtelnek, valamint a kormányzó halhatatlan érdemeket fog magának szerezni a kávéital eltiltásával. A kormányzó az összehívott orvosok, tudósok és vallási bölcsek körében mondta ki az ítéletet, mely szerint nemcsak a kávé használatát tiltotta be az otthonokban és a kávéházakban, hanem a nyers kávé árusítását is. Házkutatásokat tartottak, a tilalmat megszegőket megbüntették és a náluk talált kávét nagy rakásokba gyűjtve nyilvánosan elégették.
Az erőszakoskodásokat a nép jelentette Kansu Gauri szultánnak Kairóba, azzal a kérdéssel, hogy mit kell a népnek tennie a jövőben. A szultán szakértőkkel vizsgáltatta meg a problémát, akik a kávét egészséges és megengedhető italnak mutatták meg. Így nem sokáig tartott a tilalom, a kormányzó visszavonta a tilalmat és a kávé használatát megtűrte 1524. évig, amikor a kádi Mekka városának összes kávéházait bezáratta, azt azonban senkinek sem tiltotta meg, hogy a saját lakásában kávét fogyasszon. A kormányzó utóda alatti időszakban a kávéházak újra megnyitották kapuikat. Ezzel Arábiában befejeződött a kávé elleni küzdelem, amiből a kávé győztesen emelkedett ki.

barista_kepzes_tanfolyam

Olaszország, XVI. század

A XVI. századi papok a kávét az “Ördög italának” vélték, s emiatt a keresztény hívőiknek ellenezték annak fogyasztását. Azonban VIII. Kelemen pápa megvizsgálta a kávé körüli kérdéseket és az alábbi kijelentést mondta: “Ez a sátán itala annyira finom, hogy kár lenne, ha a hitetlenek kizárólagosan használnák.” A legenda szerint később megkeresztelte az italt, és világszerte elismerte az italt a katolikusok számára, valamint elfogadhatóbb italnak vélte, mint az alkoholt.

Konstantinápoly, XVI. század

Konstantinápolyban 1554-ben állították fel az első bódékat, amelyekben a kávéitalt árulták. Ezekből lettek később a kávéházak. Ide jártak orvosok, tudósok és hivatalnokok is. De amint a kávéházak megteltek látogatókkal, a mecsetek üresen maradtak, emiatt a templom szolgái ellenezték a kávét. Kérvényt nyújtottak be a muftihoz, hogy minél előbb tiltassa be a kávé fogyasztását. A mufti nem vizsgálódott az ügyben, hanem kimondta az ítéletet és törvényben tiltotta be a kávét. A kávéházakat azonnal bezárták és a szultán, Ahmed Chan, halálbüntetést szabott a kávéivókra s mindent elkövetett, hogy rendeletei szigorúan és pontosan végrehajtassanak, ő maga is járt-kelt a városban és ahol dohány- és kávészagot érzett házkutatást rendelt el és mindazokat, akik kávét fogyasztottak, halállal büntette. Azonban a törvény szigora sem volt képes féken tartani a kávé továbbterjedését. A felsőbbség belátva a tilalom hiábavalóságát végül teljesen visszavonta a tilalmat.

Svédország, 1746

Svédországban nemcsak a kávét, de a kávéhoz kapcsolódó mindenféle eszközöket, csészék használatát is tiltották. III. Gusztáv király utasítására a halálbüntetésre ítélt foglyoknak kávét kellett inniuk orvosok megfigyelése alatt, akik feljegyezték mennyi kávét kell elfogyasztani, ahhoz hogy valaki belehaljon. Mondanom sem kell, hogy ez a fajta büntetés nem hozta meg a várva várt eredményt. Fogvatartottak 1, orvosok 0.

Poroszország, 1777

Az egyik leghitelesebb kísérlet a kávé visszaszorítására, II. Frigyes porosz király nevéhez köthető, aki kiadott egy kiáltvány a sör javára. A kijelentésben ez olvasható: “Sörön nőttem fel, hogyan lehetne rossz.” 74 éves koráig élt, amikor az átlagos várható élettartam 36 volt, így II. Frigyesnek lehet igaza van a sörrel kapcsolatban.

barista_kepzes_tanfolyam

Ma már a kávé, amely kezdetben annyi megpróbáltatásnak volt kitéve, kiváló helyet foglal el a világkereskedelemben. Emberek milliói isznak naponta kávét és el sem tudnánk képzelni nélküle az életüket, espresso, cappuccino, latte macchiato és sok más formában is találkozhatunk a kávéval. Még több érdekes dolgot tudhatsz meg a Barista Akadémia barista tanfolyamain. Az alapfokú, gyorsított, szuper intenzív, haladó és egyéni barista képzéseken illattesztek, különleges specialty kávékóstolások is várnak Rád. Megtanulhatod hogyan készíts el egy tökéletes espressot, egy krémes cappuccinot, egy latte macchiatot, egy jeges kávét és még sok más kávéitalt, köztük az alkoholos kávékülönlegességeket is. 
Társiskolánkkal, a Mojito Mixeriskolával közösen indított Kettő az egyben: barista és mixertanfolyammal kedvezményesen vehetsz részt két képzésen is, így rövid időn belül két szakmát is megszerezhetsz. A mixer és barista képzés hallgatóinak ajándékba továbbképzési tréningeket is adunk: pincér, standolás, rendezvényszervezés, kommunikációs, free pouring és angol bárszaknyelv tréningeket.

Ne maradj le a barista és mixertanfolyamokról,
iratkozz be december 12-én, 17 órakor a Barista Akadémián és a Mojito Mixeriskolában!

További részletekért böngéssz a Tanfolyamok menüpont alatt, vagy keress minket facebookon és instagramon!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.baristaakademia.hu