A kreativitásnak nincs határa! Manapság már mindenben dönthetünk világrekordot. Sportban, építészetben, na de gondoltad volna, hogy a kávézásban is? A kávé számtalan formájában élheted ki a kreativitásod, sok lehetőséget rejt magában, ha elkezdesz foglalkozni vele. Csak egy jó ötlet kell hozzá és kitartás, hogy véghezvidd azt, ezáltal megismerjen a világ és felfigyeljenek rád. Most nézzük meg néhány rekordot a kávé világában.

 

Budapest, 2012. szeptember 30. Harminc fiatal 6400 kávéspohárból rakta ki a világ legnagyobb kávéspoharakból kirakott mozaikképét a Budapesti Corvinus Egyetem fõépületének, aulájában 2012. szeptember 30-án. A Guinness világrekord-kísérletben a 64 négyzetméteres csillagot ábrázoló óriásképet 4 óra alatt építették meg. MTI Fotó: Földi ImreAz egész világon egyedülálló kávés rekordkísérlet a Corvinus Egyetemen született, ahol a világ legnagyobb képét rakták ki kávés poharakból. A
csúcsot eddig egy Hawaii kávémozaik vezette: ott 5642 kávéscsészét használtak fel, hogy kirakják Elvis Presley arcát 35 négyzetméteren. A magyar rekorderek azonban hatvannégy négyzetméteren, 6400 kávés pohárból formáztak képet, 1600 liter kávét felhasználva, mindössze 4 óra alatt. A 25 fős csapat egy csillagot és egy pipát ábrázoló logót rajzolt ki a különböző színű és fajtájú serkentőkből. Feketekávé, latte és egy sötétebb szín a cappuccino. A rekordkísérlet nagyon fontos üzenetet közvetített, a határok átjárhatóságát szimbolizálta.
„Hatalmas tesztelés folyt, mielőtt a kísérletnek nekifogtunk, egyrészt a zaccos kávéval, ezzel a török kávéval, nescaféval és sima őrölt kávéval is foglalkoztunk, kísérleteztünk, hogy melyik mutat jól, melyik sötétebb, melyik párolog, és a nescafé győzött.”- meséli Gaják Petra, a rekordkísérlet szóvivője.
Legoból készült mozaikképről már hallottunk Magyarországon, de olyan óriásábra, amely különböző sűrűségű és keverési arányú kávékból rajzol ki valamit, még nem született.

ElképesztRimini- barista akademiaő, hogy a világ legnagyobb cappucinoja 11 órán keresztül készült, Rimini városában. 5 barista dolgozott azon, hogy megdöntse a pár hónappal korábbi Guinness-rekordot, amit Zágráb tudhatott magáénak. A legnagyobb csésze tejhabos italt, akkor 2012 liternyi cappuccino-ból készítették 4 óra alatt, 22 gép segítségével, Riminiben viszont csak néhány barista dolgozott az italon, ami végül 2350 liter lett.

Kávébabból festményeket is lehet készíteni, gondoltátok volna? Ebben a kategóriában a csúcstartó egy orosz művészcsoport, akik egymillió kávébabot, vagyis 180 kg kávét használtak fel ahhoz a képhez, melyen egy kávézó női alak látható. Otthon ki lehet próbálni kisebb méretben, az eredeti ugyanis 30 négyzetméteren terül el. Csodálatosan szépre sikerült.

kavebab-barista akademia              festmény-barista akademia

Rekordmennyiségű, pontosan 13800 ember gyűlt össze a kolumbiai Tunja városában egy csésze kávéra, 2013 októberében. A rekordkísérletet az ott élő kávétermesztők szervezték, hogy felhívják a figyelmet a munkájukra. A fogyasztás a termesztéshez képest elmarad az átlagtól, ezen szeretnének változtatni a gazdák.

furby-barista akadémia2012 októberében egy lány az ő kabalájával ellátogatott 1 óra alatt 10 különböző kávézóba. A cél az volt, hogy minél több kávézóba eljusson 1 óra alatt. Az első 6 kávé meg is volt könnyen, de aztán már szaladni kellett, mert sürgetett az idő. A 7. kávé beszerzésénél már 45 percet mutatott a mérőóra. Azonnal meghódította a videó a közösségi médiákat és a lány youtube sztárrá vált.  A rekordot, melyet 57 perc alatt sikerült teljesíteni, a RecordSetter elnöke, Dan Rollman jegyezte fel.

A következő mutatvány rendkívül veszélyes és 18 éven aluliak nem is indulhatnak ebben a kategóriában. 2 perc 43 másodperc alatt ivott meg egy ember 5db nagy pohár cukormentes jegeskávét, Californiában, 2016 januárjában. Egy ültő helyében fogyasztotta el egymás után a nagy adagokat. Nagyon merész ötlet volt, nem javasolt senkinek kipróbálásra.

Missouriban egy kisfiú, Zack kiötlötte, hogy a legrövidebb idő alatt megépít egy piramist kávékrémesítőkből. A 4×4-es piramist, kevesebb, mint 25 perc alatt sikerült felépítenie. Ehhez hasonló mutatványt talált ki 2010-ben a kanadai Brandon Boulton, aki 19 db 3 dl-es kávéspohárból épített meg egy tornyot. Mondanom sem kell a torony a plafonig ért, és létra is kellett hozzá 🙂 2011 áprilisában egy szintén Kanadából származó úriember, Doug McManaman, egy rúd segítségével, 12 kávéscsészét egyensúlyozott az állán több mint fél percig. Ezt csak tetézte Brian Pankey ötlete, aki ugyanezt megcsinálta, csak poharak helyett, egy egész kancsó kávét egyensúlyozott az állán. Elképesztő produkciók, szédületes videók, nézzétek meg youtube-on.

Lassan esedékes lenne egy új kávés Guinness-rekord megszervezése. Nem gondoljátok?