Budapesten, 2017. június 13-15. között megrendezésre került World of Coffee kiállításon került sor több kávé világbajnokságra is, World Brewers Cup, World Latte Art, The World Cezve/Ibrik, World Coffee in Good Spirits és a World Cup Tasters Bajnokságra. Most, hogy a rendezvény lezajlott nézzük meg, hogy mely ország versenyzői foglalhatták el a különböző bajnokságok dobogóit.

World Latte Art

A tejhab készítés és az öntés művészi módja a latte art. A részt vevő országok között hazánk is megmérethette magát Tokaji Krisztina, 22 éves baristán keresztül. A 41 versenyző közül 28. helyezést érte el. A versenyzők 3 fajta szabadon kreált mintát készítenek, minden mintát kétszer, amit a két zsűrinek mutatnak be. A 2017-es World Latte Art bajnokságot a thaiföldi Arnon Thitiprasert nyerte.
A Bajnokság első hat helyén az alábbi versenyzők végeztek:

barista_kepzes_tanfolyam

 1. Arnon Thitiprasert – Thaiföld
 2. Michalis Karagiannis – Görögország
 3. Agnieszka Rojewska – Lengyelország
 4. Jervis Tan – Szingapúr
 5. Tse Kwun Kit – Hong Kong
 6. Matteo Beluffi – Olaszország

barista_kepzes_tanfolyam

World Brewers Cup

Az országos győztesek képviselhetik saját nemzetüket a World Brewers Cup versenyszámban. A verseny során a baristák feladata filteres technológiával történő kávé italok elkészítése. A részt vevőknek saját és a szervezők által biztosított kávét is el kell készíteni, egyenként külön-külön minden zsűri tagnak. Fő szempontok aroma, íz, utóíz, savasság, test, egyensúly és az ital TDS-e, vagyis a teljes oldott anyag tartalma. A 41 versenyző közül a magyar Lonkai Márton a 30. helyen végzett. Az idei győztes a thaiföldi Chad Wang.
Az első hat helyezett sorrend szerint:

barista_kepzes_tanfolyam

 1. Chad Wang – Thaiföld
 2. Sam Corra – Ausztrália
 3. Stathis Koremtas – Görögország
 4. Michael Manhart – Ausztria
 5. Constantin Hoppenz – Németország
 6. Petra Strelecka – Csehország

barista_kepzes_tanfolyam

World Coffee in Good Spirits

A World Coffee in Good Spirits bajnokságon, olyan innovatív ital receptek kerülnek bemutatásra, amelyekben a főszerepet a kávé és az alkohol kapja. Ez a verseny kiemeli a barista és mixer képességeket, egy olyan összeállításban, ahol a kávé és az alkohol tökéletesen illik egymáshoz. A hagyományos Ír kávétól az egyedi koktél kombinációk is bemutatásra kerülhetnek. A 21 versenyző között a magyar Béndek Tamás képviselte Magyarországot. Az első helyet a Szlovákiából érkezett Martin Hudak kapta.
Az első hat helyezett sorrendben:

barista_kepzes_tanfolyam

 1. Martin Hudak – Szlovákia
 2. Manos Mamakis – Görögország
 3. Mateusz Szuchnik – Lengyelország
 4. Natasha Shariff – Szingapúr
 5. Natalia Obruch – Oroszország
 6. Yukari Suzuki – Japán

barista_kepzes_tanfolyam

World Cup Tasters

A Cup Tasters a kávé kóstolásáról szól, nem felismerni kell a kávék fajáit, származását, hanem ki kell választani azt az egy csészét, amiben nem ugyanaz az ital van, mint a másik kettő csészében, tehát a verseny során a kóstolók, vagyis a cupperek tudását mérik. A versenyzők elé kerülő kávékat hasonló karakterisztikájú, legtöbbször azonos termőterületről válogatják, így előfordulhat, hogy a kávék közötti különbségek elenyészőek és nehezebb megállapítani az oda nem illőt. Magyarországról Balogh Csaba vett részt és 36. helyen végzett.
Az első négy helyezett:
.barista_kepzes_tanfolyam

 1. Lok Chan – Hong Kong
 2. Amano Satsuki – Japán
 3. Freda Yuan – Egyesült Királyság
 4. Hsuan Chuang Thaiföld

barista_kepzes_tanfolyam

World Cezve/Ibrik

A versenyzők török kávé jellegű italokat készítenek és azt mutatják be a zsűrinek. A török kávé a kávé elkészítésének módjára utal. A cezve, más néven ibrik egy olyan edény, amit kifejezetten egy bizonyos stílusú kávé elkészítéséhez használnak Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A teste lehet fémből, rézből, vagy esetleg kerámiából is, egy hosszú nyéllel. Hazánkat Dobra Réka képviselte a világbajnokságon.
Az első hat helyezett sorrendben:

barista_kepzes_tanfolyam

 1. Karthikeyan Rajendram – Egyesült Arab Emírségek
 2. Dionisis Moustis – Görögország
 3. Marina Khyuppenen – Oroszország
 4. Simone Cattani – Olaszország
 5. Anna Podoliak – Ukrajna
 6. Sara Al-Ali – Szaud-Arábia

barista_kepzes_tanfolyam

A világbajnokságok versenyzőiről a teljes listát megtaláljátok a World of Coffee honlapján.

Ha érdekel a kávé világa és szívesen elsajátítanád azt a tudást, ami egy barista szakmához kell, akkor ne maradj le a Barista Akadémia nyári tanfolyamairól!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.baristaakdemia.hu