Budapesten, 2017. június 13-15. között megrendezésre került World of Coffee kiállításon került sor több kávé világbajnokságra is, World Brewers Cup, World Latte Art, The World Cezve/Ibrik, World Coffee in Good Spirits és a World Cup Tasters Bajnokságra. Most, hogy a rendezvény lezajlott nézzük meg, hogy mely ország versenyzői foglalhatták el a különböző bajnokságok dobogóit.
World Latte Art
A tejhab készítés és az öntés művészi módja a latte art. A részt vevő országok között hazánk is megmérethette magát Tokaji Krisztina, 22 éves baristán keresztül. A 41 versenyző közül 28. helyezést érte el. A versenyzők 3 fajta szabadon kreált mintát készítenek, minden mintát kétszer, amit a két zsűrinek mutatnak be. A 2017-es World Latte Art bajnokságot a thaiföldi Arnon Thitiprasert nyerte.
A Bajnokság első hat helyén az alábbi versenyzők végeztek:
- Arnon Thitiprasert – Thaiföld
- Michalis Karagiannis – Görögország
- Agnieszka Rojewska – Lengyelország
- Jervis Tan – Szingapúr
- Tse Kwun Kit – Hong Kong
- Matteo Beluffi – Olaszország
World Brewers Cup
Az országos győztesek képviselhetik saját nemzetüket a World Brewers Cup versenyszámban. A verseny során a baristák feladata filteres technológiával történő kávé italok elkészítése. A részt vevőknek saját és a szervezők által biztosított kávét is el kell készíteni, egyenként külön-külön minden zsűri tagnak. Fő szempontok aroma, íz, utóíz, savasság, test, egyensúly és az ital TDS-e, vagyis a teljes oldott anyag tartalma. A 41 versenyző közül a magyar Lonkai Márton a 30. helyen végzett. Az idei győztes a thaiföldi Chad Wang.
Az első hat helyezett sorrend szerint:
- Chad Wang – Thaiföld
- Sam Corra – Ausztrália
- Stathis Koremtas – Görögország
- Michael Manhart – Ausztria
- Constantin Hoppenz – Németország
- Petra Strelecka – Csehország
World Coffee in Good Spirits
A World Coffee in Good Spirits bajnokságon, olyan innovatív ital receptek kerülnek bemutatásra, amelyekben a főszerepet a kávé és az alkohol kapja. Ez a verseny kiemeli a barista és mixer képességeket, egy olyan összeállításban, ahol a kávé és az alkohol tökéletesen illik egymáshoz. A hagyományos Ír kávétól az egyedi koktél kombinációk is bemutatásra kerülhetnek. A 21 versenyző között a magyar Béndek Tamás képviselte Magyarországot. Az első helyet a Szlovákiából érkezett Martin Hudak kapta.
Az első hat helyezett sorrendben:
- Martin Hudak – Szlovákia
- Manos Mamakis – Görögország
- Mateusz Szuchnik – Lengyelország
- Natasha Shariff – Szingapúr
- Natalia Obruch – Oroszország
- Yukari Suzuki – Japán
World Cup Tasters
A Cup Tasters a kávé kóstolásáról szól, nem felismerni kell a kávék fajáit, származását, hanem ki kell választani azt az egy csészét, amiben nem ugyanaz az ital van, mint a másik kettő csészében, tehát a verseny során a kóstolók, vagyis a cupperek tudását mérik. A versenyzők elé kerülő kávékat hasonló karakterisztikájú, legtöbbször azonos termőterületről válogatják, így előfordulhat, hogy a kávék közötti különbségek elenyészőek és nehezebb megállapítani az oda nem illőt. Magyarországról Balogh Csaba vett részt és 36. helyen végzett.
Az első négy helyezett:
.
- Lok Chan – Hong Kong
- Amano Satsuki – Japán
- Freda Yuan – Egyesült Királyság
- Hsuan Chuang Thaiföld
World Cezve/Ibrik
A versenyzők török kávé jellegű italokat készítenek és azt mutatják be a zsűrinek. A török kávé a kávé elkészítésének módjára utal. A cezve, más néven ibrik egy olyan edény, amit kifejezetten egy bizonyos stílusú kávé elkészítéséhez használnak Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A teste lehet fémből, rézből, vagy esetleg kerámiából is, egy hosszú nyéllel. Hazánkat Dobra Réka képviselte a világbajnokságon.
Az első hat helyezett sorrendben:
- Karthikeyan Rajendram – Egyesült Arab Emírségek
- Dionisis Moustis – Görögország
- Marina Khyuppenen – Oroszország
- Simone Cattani – Olaszország
- Anna Podoliak – Ukrajna
- Sara Al-Ali – Szaud-Arábia
A világbajnokságok versenyzőiről a teljes listát megtaláljátok a World of Coffee honlapján.
Ha érdekel a kávé világa és szívesen elsajátítanád azt a tudást, ami egy barista szakmához kell, akkor ne maradj le a Barista Akadémia nyári tanfolyamairól!
Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu
www.baristaakdemia.hu