“If 3/4 of your Gin & Tonic is the tonic,
make sure you use the best”
– Tim Warrillow

A júniusban indult Fever-Tree Masterclass előadás sorozat társiskolánkba, a Mojito Mixeriskolába is ellátogat. Szombati Zsolt, bártender előadásában kerülnek bemutatásra a Fever Tree termékek. Vidéki városokban, mint Debrecenben, Pécset, Szegeden, Veszprémben és Budapesten is megrendezésre kerül. Akár mixer, akár barista szakmában tevékenykedsz olyan érdekes és hasznos információkról lesz szó, amit hasznosítani tudsz a munkád során vagy a minden napokban.

Időpont: 2017. július 11. (Kedd), 14:00-16:00
Helyszín: Mojito Miyeriskola, 1071 Budapest Lövölde tér 2.

Az előadás ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. A Panna Cocktail facebook oldalán az események fül alatt lehet jelentkezni arra az eseményre melyen részt szeretnél venni, vagy a helyszínen, a Mojito Mixeriskolában tudsz feliratkozni a részt vevők közé.

Rövid történet a Fever Treeről:

A Fever tree a kinint tartalmazó chinchona fa köznapi angol elnevezése. A Fever tree, avagy lázfa elnevezés emlékeztet minket arra, mire is használták oly sokáig a kinint: lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt a malária elleni védekezés legfőbb eszköze volt sok évszázadon keresztül. A szóbeszéd szerint keserű íze miatt kezdték a brit gyarmatosítók a kinint ginnel keverni, és ezt követően terjedt el a gin-tonik.

A legenda szerint, az 1630-as évek elején a spanyolok használták a lázfa kérgét, amikor Chinchon grófnőjének adták, aki maláriában szenvedett miközben Peruban élt. A grófnő felépült és így felfedezték a fa gyógyító tulajdonságait.

Ennek ellenére lassan terjedt el hírneve, “Jesuits Powder” néven importálták Európába, ami nagyon rossz értékesítési stratégiát mutatott a protestáns Anglia területén. Még akkor sem volt garantálva népszerűsége, amikor II. Károly 1679-ben a lázfa hatóanyagainak köszönhetően meggyógyult, mivel az orvosa titokban tartotta a felhasználás módját (Robert Talbor).

barista_kepzes_tanfolyam

A figyelemre méltó fa gyógyereje csak az 1820-as években vált világhírűvé, amikor Indiában állomásozó brit hadsereg tisztviselői a malária elhárítására törekedve, kinint (a lázfa kivonatát) cukorral és vízzel keverték, létrehozva ezzel az első indiai tonikot.

A britek ezt tökéletesítették, amikor kis mennyiségű gint adtak a keverékhez. Így született meg az eredeti gin-tonik, és hamarosan a brit birodalom archetipikus italává vált, amely eredete szigorúan a lázfákig vezethető vissza.

A kolonizálás óriási igényt tartott a lázfa kérgére. Az 1850-es években a Kelet-Indiai Társaság egyedül 100 000 fontot költött évente a kéregre, de közel sem volt elég a gyarmatosítók egészségének megőrzéséhez. Megoldásként megpróbálták termeszteni a kolóniákban. Európa szerte ez a kezdeményezés ihlette a rendíthetetlen növény vadászokat, hogy mindent kockára téve Dél-Amerikába utazzanak és begyűjtsék a fa nagy értékű magvait. Az angol Richard Spurce Ecuadorból tért vissza a magokkal, amelyeket később Indiában és Ceylonban termesztettek; de kimutatták, hogy az a faj, amit termesztettek kevesebb kinint tartalmazott, mint más fajok.

A hollandoknak több szerencséje volt a magvakat illetően, amelyeket Charles Ledger, a Peruban élő brit felfedező szolgáltatott. Ledger nem talált érdeklődést a brit kormány részéről, még mindig a Spruce által okozott csalódás éreztette hatását. Kiderült, hogy a Ledger által hozott magok nyolcszor több kinint tartalmaznak, és ezzel a hollandok monopólium helyzetet teremtettek a piacon.

barista_kepzes_tanfolyam

A Fever Tree csapata felfedezte még az utolsó eredeti ültetvény egy darabkáját, a Charles Ledger által hozott magokból termesztett hírhedt Chinchona Ledgeriana fajtákat. Az ültetvény azonban a még mindig háborús övezet szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban található. A háborús csapások ellenére az ültetvény virágzik, ami a legkiválóbb természetes kinin hírnevet szerezte meg (még mindig hagyományos módszerekkel történik a betakarítás). A cég támogatja ezt a figyelemre méltó ültetvényt, és a legmagasabb fokú természetes kinint használja fel a prémium tonikok körében.

A Fever Tree tonik egy gondosan válogatott alapanyagokból készült, finom ízű, különleges frissítő üdítőital. Mostanáig a kiváló minőségű, generációk óta tökéletesített szeszes italokat csak gyenge minőségű szódával, tonikkal és egyéb üdítőkkel lehetett keverni, amely elrontotta az összhatást. Ezen kívántak javítani a Fever Tree prémium üdítők megalkotói, az eredmény pedig nagyszerű, minőségi gyömbérsör, prémium limonádé, tonik és szódavíz. Elnyerte a 2006-os Sebastian Gourmet díjat.

Az összetevői között szerepel: a szénsavas forrásvíz, nádcukor, étkezési sav: citromsav, természetes aromák és a természetes kinin.

barista_kepzes_tanfolyam

www.baristaakademia.hu