Ki ne vágyna egy kis kényeztetésre, mikor egy zord esős nap után fáradtan ér haza a munkából. Ilyenkor nincs is jobb annál, mint, bebújni a takaró alá és egy bögre forró csokit kortyolgatni. Az édes habos finomság nemcsak hogy megunhatatlan, könnyen elkészíthető, de sokféleképpen is ízesíthető.

Alapja mindig a jó minőségű étcsokoládé, ha töményebb állagú italt szeretnél, akkor érdemesebb magasabb zsírtartalmú tejjel és tejszínnel készíteni. Fontos, hogy mindig a felmelegített tejhez adjuk a csokit és ne forraljuk, csak melegítsük! Ha krémesebb habosabb állagúra vágysz, turmixold össze!

Hozzávalók: 8 dl tej, 2 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál cukor (lehetőleg barna cukor), 20 dkg 60−70% kakaótartalmú étcsokoládé, csipet só, őrölt fahéj, tejszínhab, csokireszelék

Keverd össze a tejszínt, a vaníliás cukrot, csipet sót egy nagy lábosban, és kis lángon melegítsd. Egy másik edényben az apróra tört csokit egy bögre tejjel takarékon addig melegítsd és kavargasd, amíg krémes állagú lesz. A csokis krémet keverd a tejszíneshez, és együtt melegítsd tovább. A végén ízesítheted fahéjjal, szerecsendióval, vaníliával, akár alkohollal is, de a tejszínhab le ne maradjon a tetejéről!

Egyes fűszerek még pikánsabbá tehetik italod pl. a csili, az ánizs, a kardamom. Ezeket azonban mindig szűrd le, mielőtt a csokit fogyasztod. Különböző szirupokkal is megbolondíthatod az italt, melyekből kb. 1-1,5 centet kell önteni bögrédbe.

Sőt, érdemes egy kis kávéval is kipróbálni!