„Szűrt vízzel még finomabb lesz a reggeli fekete”- írja a Bors magazin mai száma. Hajdu Péterrel, a Barista Akadémia vezetőjével készített interjút a Bors magazin egyik szerkesztője. Alább a megjelent cikket olvashatjátok teljes egészében.

Még a legolcsóbb kávéból is ki lehet hozni a maximumot, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a főzőnknek mire van szüksége. A kávéfőzésre egyre többen gondolnak úgy, mint művészetre. Az igazi szerelmesei időt, energiát nem sajnálnak egy jó presszóra. De vajon a legalapvetőbb eszközökkel is képesek vagyunk otthon, korán reggel lefőzni a tökéletes kávét?

„Egy márkás, drága kávéfőző, prémium kávéval még nem garancia semmire. Általános tévhit, hogy annál koffeindúsabb, minél keserűbb az íze. A koffein valójában színtelen és szagtalan, semmi köze a kávé ízéhez” – mondta el a Borsnak Hajdu Péter barista oktató, a Barista Akadémia vezetője. Véleménye szerint bármilyen kávéfőzővel lehet jó kávét készíteni, ha tudjuk azt használni.

A fajta az ízlés dolga, de a pörkölésés az őrlés már nagyon sok mindent befolyásol. A legtöbb boltban vásárolt kávébab „rommá” van pörkölve, ezzel nagyon rontják az ízét a belőle készülő kávénak. Inkább a világos (ez az enyhén pörkölt) vagy közepes pörkölésűt keressük. Minél sötétebb a kávé, annál hosszabb ideig pörkölték – magyarázta.

A klór is befolyásolja a kávé ízét. A víz kémiai értelemben egy színtelen, szagtalan folyadék. Ezzel szemben ami a csapból jön, nem az, és ez befolyásolja a minőséget. Már azzal is javíthatunk a főzeten, ha állni hagyjuk a vizet. Ennél jobb megoldás egy aktívszenes vízszűrő otthonra. – Már a klór is ront az ízen. Mindenképpen érdemes szűrt vizet használni a főzéshez, hogy finomabb legyen a „koffeinbombánk” – mondta Hajdu Péter.

Kotyogós: Erős, némileg kerserű kávét készít, amolyan olaszosat. Rozsdamentes acélra cseréljük le a régi alumínium főzőt. Gyorsan, magas hőmérsékletű vízzel dolgozik, ezért a közepes pörkölésű, arabica fajtákat keressük, a sötét pörkölést hanyagoljuk. Meleg vizet töltsünk a tartélyba, mert így nem tud a kávé túlhevülni, így nem lesz annyira keserű. Lazán töltsük meg kávéval, mert adott időn belül nem tud akkor átmenni a víz (ha lenyomkodjuk).

Dugattyús (French press): Ezzel a technikával hosszúkávé készíthető. A lehető legdurvább őrleményt vegyük, és sose öntsük le forrásban lévő vízzel! Mielőtt nekiállunk elkészíteni a reggeli napindító feketét, melegítsük elő az üvegedényt. Egy kis forró vízzel öblítsük át. Ezután tegyük vele a kávét, öntsük le vízzel, kevergessük meg és hagyjuk állni három percig. Ezután nyomjuk le a dugót lassan, óvatosan. A lefőzött kávét ne hagyjuk állni a zaccon, öntsük át, különben megkeseredik.

Filteres: A elektromos változat mellett vannak egyszerű tölcséralakúak, amiket rá kell tenni a pohárra és hagyni átcsurogni a vizet. Az elektromos sajnos nem a legjobb választás, mert a kávéfőzéshez felforralja a vizet, amivel leforrázza a kávéőrleményt, keserűbb lesz. Közepes finomságú őrlés illik hozzá. A normál fekete mennyisége körülbelül 7 gramm kávé, ebből megközelítőleg 125 milliliter közepesen erős italt kapunk.

Karos: Sokféle van, az ötezer forintostól a több százezresig. A kávéfőzőt tisztított, lágy vízzel töltsük fel. Utóbbi hosszútávon a takarítást is megkönnyíti, mert nem fog olyan hamar vízkövesedni a készülékünk.

A Barista Akadémián mi beépített BRITA vízszűrőket használunk.
Ha mélyebben érdekel a kávé/kávézás, akkor jelentkezz április 11-én induló barista tanfolyamunkra, ahol sokkal részletesebben tanulhatsz a cikkben szereplő módszerekről és még sok minden másról is! Az alap barista tanfolyam keretein belül megtanulhatod beállítani az őrlőt és megfelelően használni a kávégépet. Valamint minden óra elején egy speciality kávéból készült V60 csepegetett kávét készíthettek el és kóstolhattok meg. A barista MasterClass kifejezetten az alternatív kávékészítéssel foglalkozik: Hario V60, Syphon, AeroPress, French press valamint speciality espresso készítése, espresso beállítása ízhibák alapján, ízintenzitás növelése, csökkentése.

Információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10:00-18:00)