Az elmúlt években, a hazai kávékultúrában is jelentős fejlődés volt tapasztalható, ennek eredményeként egyre többen választják hivatásként a barista szakmát. A hazai szakemberek világszinten is kimagasló sikereket érnek el. Idén első alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Coffee Festival keretein belül szervezik meg a 2017-es Barista, Brewers Cup, és Cup Tasters magyar bajnokságok döntőjét. A verseny győztesei képviselhetik hazánkat a budapesti, illetve a szöuli világbajnokságokon.

A fesztivál május 6-án és 7-én, az Iparművészeti Múzeumban lesz látogatható. A rendezvény fő szervezője az SCA Hungary, Egyesület a Magyar Kávékultúráért. A vendégek hazai és nemzetközi kiállítók standjainál kóstolhatják meg a kávékat és ismerhetik meg tevékenységeiket, ezenkívül előadások és cuppingok is várják az érdeklődőket.

Barista

Monte Carlóban, 2000-ben megtartott első barista verseny óta minden évben megrendezésre kerül. Az első 15 percben a felkészülés zajlik, a munkaterületen el kell helyezni a használni kívánt eszközöket, ha szükséges lepróbálni azokat, beállítani a darálót. A technikai zsűri mindezt figyelemmel kíséri és pontozza. A következő 15 perc alatt kell elkészíteni és tálalni négy espressot, négy cappuccinot és négy alkoholt nem tartalmazó kreatív italt, amit a négy érzékszervi zsűri bírál. Az italkészítés sorrendje mindegy, azonban egy kategória megkezdése esetén az adott kategóriához tartozó összes italt el kell készíteni. A bírák meghatározott szempontrendszer alapján pontoznak, illetve értékelésre kerül a versenyző figyelmessége, kávéismerete és az egész prezentáció, míg a teljes programot a főbíró felügyeli.

Brewers Cup

A kávéfőzési technikák között, a világon legelterjedtebb a filteres technológia, vagyis 10-ből hat kávé ezzel a módszerrel készül. A verseny során a baristák feladata filteres technológiával történő kávé italok elkészítése. A versenyzőknek saját és a szervezők által biztosított kávét is el kell készíteni, egyenként külön-külön minden zsűri tagnak. A versenybírák az alábbi szempontok alapján hozzák meg döntéseiket aroma, íz, utóíz, savasság, test, egyensúly és az ital TDS-e, vagyis a teljes oldott anyag tartalma. Néhány éve kutatásokat végeztek, hogy az „ízlik” kategóriába eső italokban mennyi a teljes oldott anyag tartalom. Az eredmények alapján az „ízlik” kategóriájú italok viszonylag egységesen egy jól meghatározható TDS tartományban helyezkednek el.

Cup Tasters

A cup tasting tulajdonképpen a minőség-ellenőrzés módszere a kávézás világában. A Cup Tasters a kávé kóstolásáról szól, nem felismerni kell a kávék fajtáit, származását, hanem ki kell választani azt az egy csészét, amiben nem ugyanaz az ital van, mint a másik kettőben, vagyis a verseny során a kóstolók, vagyis a cupperek tudását mérik. Nyolc úgynevezett háromszögből kell kiválasztani az eltérő kávét, amire 8 perc áll a rendelkezésre, és legalább kettőbe a három csésze közül bele kell kóstolni a versenyzőnek. Egyszerűnek hangzik, de nem az, mivel 8 esetben egymás után kell eltalálni a helyes csészét. A versenyzők elé kerülő csésze-hármasokat hasonló karakterisztikájú, legtöbbször azonos termőterületről származó kávék közül válogatják, így előfordulhat, hogy a kávék közötti különbségek elenyészőek és nehezebb megállapítani az oda nem illőt.

Az eseményt facebookon is követheted : https://www.facebook.com/events/1920275338291094/

Ha szeretnéd Te is megmérettetni magad a kávé világában, szívesen megtanulnád a kávé készítés művészetét, de nem tudod hogyan is kezdj bele, akkor gyere a Barista Akadémiára és jelentkezz tanfolyamunkra!

baristaakademia.hu