A tökéletes espresso eléréséhez sok mindenre van szükségünk, de leginkább arra, hogy minden összhangban legyen egymással. A frissen pörkölt kávé, a legjobb hozzávalója a tökéletesen elkészített presszó kávénak. De nem csak frissességre kell törekedni, hanem a kávékészítés egyes folyamatainak a tökéletesítésére. Egy csésze jó kávéhoz szükséges a kiváló alapanyag, a jó pörkölés és őrlés, a megfelelő gépek használata, valamint a tudás és annak megfelelő alkalmazása. Az őrlemény finomsága és mennyisége, a szemcse mérete, a nyomás, a víz minősége és a tamper! Ma nézzük meg a tamper fontosságát, hogy eszik-e vagy isszák? Milyen szerepet tölt be a kávékészítésben, és hogy hogyan kell helyesen használni.

A nyomás az, ami az espressot espressová teszi. Ezalatt nem azt a fajta nyomást értem, ami miatt elkezdesz a gimibe dohányozni 🙂 a nyomás alatt lévő víz kombinációjára gondolok, valamint az ellenállás által okozott tökéletes kávépogácsára.

barista kepzes2Miért tömörítünk?

A tömörítés az a módszer, amit egy barista a lazán adagolt kávéőrlemény mennyisége érdekében használ és egy szorosan tömörített, a szűrőn belül egyformán szétszórt/elhelyezkedő koronggá alakítja. Amikor a víz és az őrlemény találkozik egymással, az az extrakció.

Miért szükséges ez?

Az egyik dolog, hogy az espressot tömöríteni kell, ahhoz hogy elválassza a kávé tetejét a cremától. A másik fő oka a tömörítésnek pedig az, hogy a víz lusta. Nem tudja, hogy a tömörítés felel az illóolajak és kivonatok, bent tartásáért. Az egyetlen lustább dolog a víznél, a nyomás alatti víz, ha tömörítés nélkül engedjük át a vizet a kávéőrleményen, akkor óhatatlanul megtalálja a repedéseket, hasadékokat, és ezeken keresztül elkerül minden jó dolgot, amit a kávénk magába szívhatna. De ha ez az őrlemény szorosan össze van nyomva (egy szintre hozva) a kávépogácsában, akkor a víznek nincsen választása. Kénytelen egyenletesen átjutni a kávépogácsán, miközben minden íz jegyet, aromát felvesz az út mentén.

barista kepzesMegfelelő formában

Ügyelj arra, mikor nyomva tartod a tömörítőt, hogy az alkarod teljesen egyenes legyen és 90 fokos szöget zárjon be a könyököddel. Rá kell érezni a vállból és a karból jövő nyomásra és az erőkifejtést nem a csuklódon kell érezni.Soha ne illeszd rá a súlyt, addig amíg nem vagy biztos benne, hogy a tömörítő egy szintben, egyenletesen tömörít a kávépogácsában. Az egyenetlen tömörítés egyenetlen extrakciót eredményez.

Milyen erősen kell tömöríteni?

Dolgozz azon, hogy elérj egy egyenletes nyomás mennyiséget – akármi legyen is az számodra – és próbáld meg minden alkalommal ezt a mennyiséget hozni. A kulcs mindig a konzekvencia. Ha további beállításokra van szükséged, annak érdekében, hogy gyorsítsd vagy lassítsd a lefolyást (ami 20 és 30 másodperc között van) ne változtass a tömörítésen, helyette a kávészemeket daráld durvábbra vagy finomabbra, esetleg a kávémennyiséggel tudsz még korrigálni.

A megfelelő eszköz

barista kepzes3A tömörítő minden formában elérhető, különböző méretben, színben és súlyban egyaránt. Ahogy, a rossz bowling golyó is elvezeti a gurításodat a szegélyárokba, újra és újra, egy rosszul illeszkedő tömörítő is okozhat csukló sérülést, bőrkeményedést és kellemetlen a használata. Ha lehetséges, közelről és személyesen vizsgáld meg a különböző tömörítő típusokat, érezd a súlyát és a körvonalát a tenyereden, gyakorolj nyomást velük szemben a pulton vagy az asztalon és nézd meg, hogyan érzik magukat, amikor próbára teszed őket. Otthoni használókan a tömörítők könnyen megtalálhatóak a speciális piacokon, csinosabbnál csinosabb formában, színkombinációkban pl. a Sur La Table-n, és elérhetők online is, pl. a Whole Latte Love oldalon. Az utóbbi egy sor minőségi terméket értékesít, súly-kalibrált egységek, ízléses rózsafa fogantyú és elérhetők olcsóbb modellek is alkalmi felhasználók számára. A tömörítők általában  56, 57, 58 vagy 59 mm-esek, bármelyiket választod győződj meg róla, hogy ragasztás nélküli.

Neked van kedvenc méreted, színed vagy akár tamper modelled? Mi azokat a tömörítőket preferáljuk, melyeknek egyenes az alja, ezáltal teljesen egyenes felületet eredményez.

Nemsokára jövünk hasonló témákkal, addig is jó kávézást mindenkinek! 🙂

Forrás: http://www.seriouseats.com

Erin Meister