A hagyományos, közkedvelt espresso technikával készített kávéitalok mellett számos alternatív módszerrel készített kávékat is fogyaszthatsz. A specialty vagyis az új hullámos kávézókban biztosan találkoztál már egy-két különleges kávékészítési eljárással. Miért jó az így elkészített kávé? Mert a eltérő termőterületek és a pörkölési módok tulajdonságai itt bontakoznak ki igazán, különleges ízjegyek és illatok kavalkádjában lehet részed. A legjobb, hogy otthonodba is könnyedén, elérhető áron beszerezheted ezeket az eszközöket, amivel mindig friss, különleges kávéitalokkal kezdheted a reggelt. Az eszközök használata nem bonyolult, de gyakorlást igényelnek. A Barista Akadémián éppen ezért hoztuk létre a Barista MasterClass tanfolyamot, amin számos ilyen alternatív kávé készítési technikát tanulhatsz meg.

Milyen kávé készítési módszereket tanítunk?

Hario V60

A Hario V60  nagy népszerűségre tett szert az elmúlt években. Rendelésre, frissen készítenek filterkávét a kávézókban. A kézi csepegtetős előnye, hogy gyorsan lehet vele friss kávét készíteni, de gondosan kell eljárni a folyamat során. Sok mindenre oda kell figyelni csakhogy néhány alapvető dolgot megemlítsünk: az őrleményre, a víz mennyiségre, a víz hőmérsékletére vagy a kevergetésre. Ha a végén sikerül a kávénk kellemes élményben lehet részünk.

French press

A French press merítéses módszer, aminek a segítségével testes kávékat készíthetünk. Fontos, hogy az edény és a szűrő mindig tiszta legyen, bár ez mindegyik eszköznél elmondható. A French press-el könnyen készíthetünk kávét, de ugyanilyen könnyen el is ronthatjuk. Egyik hátránya, hogy az elkészült italban maradhat kávéőrlemény, nem a legtisztább. Azonban kávéőrlemény jóval hosszabb ideig érintkezik a vízzel, mint az espressogépek esetén, így több koffeint tartalmaz az ital. Nemcsak a konyhában állja meg a helyét, de utazásokhoz is magunkkal vihetjük, gyártanak kisebb méretben is, éppen erre a célra.

Aeropress

Ez az eszköz is nagy népszerűségnek örvend mind a baristák, mind a kávérajongók között. Használata egyszerű, gyakorlatilag a forróvizet átpréseljük a papírfilteren és a kávéőrleményen. A hagyományos kávégépek magasnyomású technológiáját egyesítették a filteres módszerrel. Ezzel a folyamattal sima és gazdag aromájú kávét kapunk. Az egész procedúra csupán néhány percet vesz igénybe.

Clever Dipper

Ez az eszköz egyesíti a French press és a filter technológiát, aminek célja, hogy kiküszöbölje azok hiányosságait. A lényege, hogy a filtertartó aljára egy záró szelep került, amivel mi magunk kontrollálhatjuk az áztatási időt, valamint több csészébe könnyen szétosztható az ital .

Szifon

A szifon első ránézésre bonyolult és sokan zavarba jönnek, hogyan kell ezzel a technikával megfelelő szifon kávét készíteni. Ahogy más kávékészítési technikák esetében, itt is jelentős befolyásoló tényező a megfelelő hőmérséklet, a víz mennyiség és az őrlemény.


Clever Dipper (balra) és Szifon (jobbra)

Chemex

Peter J. Schlumbohm nevéhez köthető, aki vegyészmérnöki tapasztalatait is felhasználta az eszköz megalkotásához. A Chemex egy csepegtetős kávéfőző edény, amelynek esztétikus külseje van és egyszerűen készíthetünk vele finom kávékat. Mindezek mellett amerikai design termékként is jegyzik.

Ibrik/Cezve

A török fekete kávé nagyon erős, étkezést követően szolgálják fel egy kis édességgel, ami csökkenti az ital intenzív ízét. A török kávé, a kávé elkészítésének módjára utal. A cezve, vagy más néven ibrik egy olyan edény, amit kifejezetten egy bizonyos stílusú kávé elkészítéséhez használnak Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A teste lehet fémből, rézből, vagy esetleg kerámiából is, amihez egy hosszú nyél csatlakozik.

 

Ha részletesen szeretnéd megtanulni az alternatív kávékészítést, akkor válaszd  a Barista MasterClass tanfolyamunkat. Egyedülálló ajánlat, a Profi Barista Csomagunkban az alapfokú barista és a haladó/latte art barista képzéshez a 40.000,- forint értékű Barista MasterClass képzést teljesen ingyen megkapod. Ne szalaszd el a lehetőséget, fektess be a jövődbe, hogy később ne legyenek anyagi gondjaid. 

A Barista Akadémia és társiskolája, a Mojito Mixeriskola egyéb barista és mixer tanfolyamokat is indít: alapfokú, gyorsított, haladó, egyéni, American Bartending, Barista MasterClass, Kettő az egyben: barista és mixer tanfolyam, Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag. A barista és mixer képzések végén munkaajánlat!

Kedvezményeket, ajándék tanfolyamokat, ajándék tréningeket és munkaajánlatot is kapsz, ha a Barista Akadémián és a Mojito Mixeriskolában tanulsz. 

Kövess minket  facebookon és instagramon!

Információ
+3620 355 8400
info@mojito.hu