A kávé egy nagyon változatos ízű ital, mégsem tudunk 3-4 jellemzőnél többet felsorolni róla. A leggyakrabban használt jelzők, keserű, savanykás, erős, vizes, jó kávé, kevésbé jó kávé:) de sajnos ennél gazdagabban nem nagyon tudunk nyilatkozni a mindennap fogyasztott italról. Azt el tudjuk dönteni, hogy ízlik-e, de hogy miért vagy, mi az, amit érzünk benne, ahhoz már türelem, gyakorlás és odafigyelés kell.

A baristáknak és az igazi kávékedvelőknek kifinomult érzékük van ahhoz, hogy jellemezni tudják a kóstolt kávét, hiszen ők ismerik az egyes fajták ízét, karakterét.

Ahogy egy bor ízére, úgy a kávéra is kihat a fajtája, termőterülete, minden, ami a növény életét befolyásolja. Az íz élményünket több különböző tulajdonság együttesen határozza meg egy kóstolás során, a kávé testessége, savassága, pörkölése, íze és aromája.

A kávé íze és aromája azonban nem ugyanaz. Az íze azt jelenti, hogy kóstoláskor, milyen ízt hagy a szánkba. Ezek lehetnek erősebbek, de egészen enyhén érezhetők is. A kávé aromája az illatot jelenti. Hasonlóan az ízhez, az egyes aromák azonnal érezhetők, erősek, mások alig jelennek meg. Földes, virágos, mogyorós és hasonló aromák jelentkezhetnek az illat beszippantásakor. Ezeket az aromákat egy aromakeréken csoportosítják. A következő képen láthatjátok a főbb csoportokat és azok alcsoportjait, ami eredetileg 1995-ben jelent meg és az egyik legismertebb eszköz, valamint szabvány már két évtizede a kávéiparban.

Megkülönböztethetünk, könnyed leginkább virágra, gyümölcsre, citrusfélékre emlékeztető aromákat. A virágokra jellemző aroma frissességérzetet kelt, amely lehet hangsúlyos, viszont sosem domináns, idézheti a lonc vagy a jázmin illatát is, néha virágmézre emlékeztet. A kávé aromája hasonlíthat a piros gyümölcsök, például a fekete ribiszke, szőlő, eper, málna, áfonya illatára, de egyéb gyümölcsös jegyek, például sárgabarack, szilva, alma, körte vagy őszibarack is megjelenhetnek. Citrusfélékre, főleg citromra, grapefruitra emlékeztető aromák is léteznek. Megkülönböztetünk, közepes aromájú kávékat, méz-vagy gabonaillat, enyhe pörkölt jegyek jellemzik. A kenyér, pirítós és gabonapehely illatát idézi, de a gabonafélék mellett ehhez az illatjegyhez sorolható a szárított dió, mogyoró és mandula is. Az erős aromájú kávék pedig kakaóra, erősen fűszerezett növényre, fára emlékeztetnek. Különböző fűszerek, például a fahéj, a szegfűszeg és a szegfűbors illatát idézi. A száraz fa vagy ceruza illatára is emlékeztethet, de néha tűlevelű és aromás fafajtákhoz például szantálfához is hasonlítják. De az étcsoki és kakaó illatát is előidézheti bennünk, de találkozhatunk marhahús, dohány, sültkrumpli, termőföld, és hasonló érdekes illatokkal is a kóstolás során.

A Barista tanfolyamon a hallgatók képesek lesznek azonosítani az aromakerekek és aromaanyagok segítségével a kávétermékeket, megkülönböztetni a különböző illatokat, ízeket. Még ha elsőre nem is ismerjük fel, fontos, hogy élvezzük a kóstolást, érdemes kísérletezgetni, tudatosan kóstolgatni a különböző kávékat, megpróbálva megnevezni, azonosítani a szánkba érő ízeket, hogy aztán céltudatosan tudjunk választani otthonra a kávék közül.