A kávé a világon az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, összehoz minket! Fogyaszthatjuk egy büfében két rohanás között, vagy megadhatjuk a módját és hosszasan kiélvezzük aromáját egy baráti beszélgetés mellett vagy egy jó könyv társaságában. Az életszínvonal emelkedésével a kávé egyre kevésbé számít luxuscikknek. Én most mégis összegyűjtöttem nektek a világ 6 legdrágább kávéját, melyeknek nem csak az ára, de a minősége is kimagasló. Ha azt kérdezném, melyik a világ legdrágább kávéja, minden bizonnyal mindenkinek a Kopi Luwak, azaz a cibetkávé jutna eszébe. Ez a kávé azonban közel sem az első, és még csak nem is a második legdrágább kávé a világon.

GOLDEN TRIANGLE, THAILAND - DECEMBER 10: Miki Giles from Hong Kong tastes the Black Ivory Coffee at breakfast as Meena, a 6 year old baby elephant, gets curious at the Anantara Golden Triangle resort December 10, 2012 in Golden Triangle, northern Thailand. Black Ivory Coffee, started by Canadian coffee expert Blake Dinkin, is made from Thai arabica hand picked beans. The coffee is created from a process whereby coffee beans are naturally refined by a Thai elephant. It takes about 15-30 hours for the elephant to digest the beans, and later they are plucked from their dung and washed and roasted. Approximately 10,000 beans are picked to produce 1kg of roasted coffee. At USD 1,100 per kilogram or USD 500 per pound, the cost per serving of the elephant coffee equals USD 50, making the exotic new brew the world's priciest. It takes 33 kilograms of raw coffee cherries to produce 1 kilo of Black Ivory Coffee. (Photo by Paula Bronstein/Getty Images) ORG XMIT: 158273979Nem csak a cibetmacska szereti a kávébabot és képes úgy megemészteni a cseresznyéket, hogy közben a kávébabot érintetlenül hagyja. A történet hasonló, de most az elefántok teszik különlegessé és emelik meg az úgynevezett elefántkávé, azaz a „Black Ivory” árát a piacon. A Thaiföldről származó kávékülönlegesség jelenleg a világ legdrágább kávéja. A kávé lágy, csokoládés, diós ízét az adja, hogy a különös gonddal válogatott kávécseresznyéket elefántok eszik meg, ez idő alatt a gyomorsav lebontja a kesernyés ízért felelős fehérjét. Az állatok emésztőrendszerében akár 30 órát is eltöltenek a szemek, mielőtt távoznának onnan. Bizarr, de ha megkóstolod, TE is a rajongójává válsz, a Black Ivory kávénak.

Processed with VSCOcam with e3 preset
A panamai Barú-hegy oldalán guava fák árnyékában található az a kávéültetvény, ahol a népszerű Hacienda La Esmeralda terem. Csak ezen a területen található meg a Gésa kávébab, tehát nagyon ritka és gyümölcsös aromája miatt nagyon keresett fajta a piacon. A különleges kávébab nagyon értékes, csak kis mennyiségben termesztik, kilója kb. 191 ezer forint. A kávé világában az egyik legnagyobb ritkaságnak és a legfinomabb csemegének számít a Hacienda La Esmeralda. Egyszer az életben minden kávészakértőnek kötelező megkóstolnia.

 

barista akademia_kopiAz eddigi legexkluzívabb kávé a világon, a Kopi Luwak lecsúszott a harmadik helyre a ranglétrán. A különlegesen lágy aromájáról ismert kávé Indonéziából származik és kilóját szinte aranyáron mérik. A Kopi Luwakot egy egészen különleges eljárás teszi a világ legegzotikusabb kávéjává. Egy nagyjából macska méretű ragadozó, amely szívesen fogyaszt gyümölcsöket, kedveli a kávécseresznyét, a kávé vörös húsú termését, amelyben a kávébabok rejtőznek. A cibetmacska azonban csak a kávécseresznye puha külső részét tudja megemészteni, a többi áthalad a szervezetén. Ezeket a kávészemeket kutatják és dolgozzák fel Indonéziában.

barista akademia_st. helena
Ilyen szép helyen csak is jó kávé teremhet…Sokaknak ismerősen csenghet Szent Ilona szigete, mely az Atlanti-óceán déli részén fekszik. A szigeten a 18. században, Jemenből hozott kávécserjéből honosították a St. Helenát, ami virágos-gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik. Sikerét annak is köszönheti, hogy a vulkanikus szigeten kiváló a termőtalaj, ami a szubtrópusi klímával kiegészülve tökéletes környezet a minőségi kávé termesztéséhez. A kávészakértők egyedi karaktere miatt nagyon kedvelik, és képesek akár 80-90 dollárt is kifizetni egy alig félkilós csomagért.

el injertoAz élmezőnyben foglal helyet a guatemalai kávé, mely lágyabb ízvilágú enyhén fűszeres textúrájú ital. Az El Injerto Huehue nem vulkáni fennsíkjairól származik, mely Guatemala legmagasabb vidékének számít. Sikeréhez hozzájárul, hogy a kávétermesztéshez a legjobb éghajlattal és tápanyagban gazdag talajjal rendelkezik, az országban ezt a kávét tartják a legjobbnak. Az El Injerto ültetvény 2006-ban elnyerte a Cup of Excellence nagydíját, ezért is méltán sorolható a világ egyik legdrágább kávéi közé.

barista akademia_sata ines1Végül a szintén borsos áru brazil Fazenda Santa Ines következik. Brazília a világ legnagyobb kávétermelő országa, ezért sem meglepő, hogy innen származik az egyik legdrágább arabica kávé. Az itt termesztett kávét édes, enyhén savas és közepesen testes textúra jellemzi. A Fazenda Santa Ines farmon családi vállalkozás működik, és ami egészen lenyűgöző, az az, hogy kizárólag hagyományos eljárásokat alkalmaznak a termesztéstől a feldolgozásig. Nagy odafigyeléssel és szeretettel gondozzák, ápolják a kávécseresznyéket, nem hiába érkezik Brazíliából minden esetben minőségi kávé.

Nem csak a jó minőségű alapanyag, és az odaadó gondoskodás szükséges a jó minőségű kávé eléréséhez, hanem a megfelelő elkészítés is. A cseresznyék szüretelése, feldolgozása, válogatása és a kávéfeldolgozás legkritikusabb művelete, a kávépörkölés folyamata nagyban befolyásolja a piacra dobott termék minőségét. A kávéital elkészítése aztán csak rajtunk és a profi baristákon múlik. Hiszen nem elég megvenni egy kiváló minőségű, pörkölésű kávét, tudni kell azt megfelelően elkészíteni is, hogy a vendégek elégedetten távozzanak otthonunkból vagy a kávézókból. A kávékészítés tehát elég összetett folyamat, számtalan dologra oda kell figyelni, hogy a legjobb formáját hozzuk ki az italból. A kávészakértőknek és a kávéimádóknak egyszer az életben meg kell kóstolnia a fent említett kávékat, mert ezek az exkluzív termékek felejthetetlen élményt adnak.