A kávé a világon az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, összehoz minket! Fogyaszthatjuk egy büfében két rohanás között, vagy megadhatjuk a módját és hosszasan kiélvezzük aromáját egy baráti beszélgetés mellett vagy egy jó könyv társaságában. Az életszínvonal emelkedésével a kávé egyre kevésbé számít luxuscikknek. Én most mégis összegyűjtöttem nektek a világ 6 legdrágább kávéját, melyeknek nem csak az ára, de a minősége is kimagasló. Ha azt kérdezném, melyik a világ legdrágább kávéja, minden bizonnyal mindenkinek a Kopi Luwak, azaz a cibetkávé jutna eszébe. Ez a kávé azonban közel sem az első, és még csak nem is a második legdrágább kávé a világon.
Nem csak a cibetmacska szereti a kávébabot és képes úgy megemészteni a cseresznyéket, hogy közben a kávébabot érintetlenül hagyja. A történet hasonló, de most az elefántok teszik különlegessé és emelik meg az úgynevezett elefántkávé, azaz a „Black Ivory” árát a piacon. A Thaiföldről származó kávékülönlegesség jelenleg a világ legdrágább kávéja. A kávé lágy, csokoládés, diós ízét az adja, hogy a különös gonddal válogatott kávécseresznyéket elefántok eszik meg, ez idő alatt a gyomorsav lebontja a kesernyés ízért felelős fehérjét. Az állatok emésztőrendszerében akár 30 órát is eltöltenek a szemek, mielőtt távoznának onnan. Bizarr, de ha megkóstolod, TE is a rajongójává válsz, a Black Ivory kávénak.
A panamai Barú-hegy oldalán guava fák árnyékában található az a kávéültetvény, ahol a népszerű Hacienda La Esmeralda terem. Csak ezen a területen található meg a Gésa kávébab, tehát nagyon ritka és gyümölcsös aromája miatt nagyon keresett fajta a piacon. A különleges kávébab nagyon értékes, csak kis mennyiségben termesztik, kilója kb. 191 ezer forint. A kávé világában az egyik legnagyobb ritkaságnak és a legfinomabb csemegének számít a Hacienda La Esmeralda. Egyszer az életben minden kávészakértőnek kötelező megkóstolnia.
Az eddigi legexkluzívabb kávé a világon, a Kopi Luwak lecsúszott a harmadik helyre a ranglétrán. A különlegesen lágy aromájáról ismert kávé Indonéziából származik és kilóját szinte aranyáron mérik. A Kopi Luwakot egy egészen különleges eljárás teszi a világ legegzotikusabb kávéjává. Egy nagyjából macska méretű ragadozó, amely szívesen fogyaszt gyümölcsöket, kedveli a kávécseresznyét, a kávé vörös húsú termését, amelyben a kávébabok rejtőznek. A cibetmacska azonban csak a kávécseresznye puha külső részét tudja megemészteni, a többi áthalad a szervezetén. Ezeket a kávészemeket kutatják és dolgozzák fel Indonéziában.
Ilyen szép helyen csak is jó kávé teremhet…Sokaknak ismerősen csenghet Szent Ilona szigete, mely az Atlanti-óceán déli részén fekszik. A szigeten a 18. században, Jemenből hozott kávécserjéből honosították a St. Helenát, ami virágos-gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik. Sikerét annak is köszönheti, hogy a vulkanikus szigeten kiváló a termőtalaj, ami a szubtrópusi klímával kiegészülve tökéletes környezet a minőségi kávé termesztéséhez. A kávészakértők egyedi karaktere miatt nagyon kedvelik, és képesek akár 80-90 dollárt is kifizetni egy alig félkilós csomagért.
Az élmezőnyben foglal helyet a guatemalai kávé, mely lágyabb ízvilágú enyhén fűszeres textúrájú ital. Az El Injerto Huehue nem vulkáni fennsíkjairól származik, mely Guatemala legmagasabb vidékének számít. Sikeréhez hozzájárul, hogy a kávétermesztéshez a legjobb éghajlattal és tápanyagban gazdag talajjal rendelkezik, az országban ezt a kávét tartják a legjobbnak. Az El Injerto ültetvény 2006-ban elnyerte a Cup of Excellence nagydíját, ezért is méltán sorolható a világ egyik legdrágább kávéi közé.
Végül a szintén borsos áru brazil Fazenda Santa Ines következik. Brazília a világ legnagyobb kávétermelő országa, ezért sem meglepő, hogy innen származik az egyik legdrágább arabica kávé. Az itt termesztett kávét édes, enyhén savas és közepesen testes textúra jellemzi. A Fazenda Santa Ines farmon családi vállalkozás működik, és ami egészen lenyűgöző, az az, hogy kizárólag hagyományos eljárásokat alkalmaznak a termesztéstől a feldolgozásig. Nagy odafigyeléssel és szeretettel gondozzák, ápolják a kávécseresznyéket, nem hiába érkezik Brazíliából minden esetben minőségi kávé.
Nem csak a jó minőségű alapanyag, és az odaadó gondoskodás szükséges a jó minőségű kávé eléréséhez, hanem a megfelelő elkészítés is. A cseresznyék szüretelése, feldolgozása, válogatása és a kávéfeldolgozás legkritikusabb művelete, a kávépörkölés folyamata nagyban befolyásolja a piacra dobott termék minőségét. A kávéital elkészítése aztán csak rajtunk és a profi baristákon múlik. Hiszen nem elég megvenni egy kiváló minőségű, pörkölésű kávét, tudni kell azt megfelelően elkészíteni is, hogy a vendégek elégedetten távozzanak otthonunkból vagy a kávézókból. A kávékészítés tehát elég összetett folyamat, számtalan dologra oda kell figyelni, hogy a legjobb formáját hozzuk ki az italból. A kávészakértőknek és a kávéimádóknak egyszer az életben meg kell kóstolnia a fent említett kávékat, mert ezek az exkluzív termékek felejthetetlen élményt adnak.