Az ügyes baristák, némi kreativitással fel tudják dobni a kávézást, ami mindenkinek mosolyt csal az arcára. Ezek a látványos motívumok gyönyörűen díszítik a kávénkat és egyre jobban elterjedtek a hazai kávézókban is.

A latte art a gőzölt tejből és a kávén lévő cremából tevődik össze. Természetesen az alapját képező, magas minőségű espresso mellett, ugyanolyan fontos, a tökéletes, könnyen folyó, jól elkevert tejhab. Ennek az öntésével készülnek ugyanis a szívek, tulipánok, rozetták és egyéb formák a kávé tetejére.

A tökéletes espresso elkészítésének szabályairól már olvashattatok egy előző bejegyzésben, ezért azt most nem vesszük újra nagyító alá.

Na de mi kell a tökéletes tejhabhoz? Nem árulok zsákbamacskát, ha megosztom veletek, a tejhab készítésnél nem csak a tej zsírtartalma a lényeg, hanem a fehérje is. Gondoljunk csak bele, miből készítjük a habot? A tojásfehérje felveréséből. A zsírtartalom az ízt befolyásolja, a tej a teltséget. Tehát nem mindegy milyen zsírtartalmú tejjel dolgozunk.

Tejhab készítésnél a tej minőségére, mennyiségére és a hőfokára kell odafigyelned. A többi pedig a technikán múlik. Vigyázzatok, ne égessétek meg a tejet, az optimális hőmérséklet 60 fok. Nagyon fontos továbbá az elegyítés, hogy a tejet a tejhabbal egyenletesre keverjétek, így végeredményül lágy, krémes tejhabot kaptok.

Ezeket az ismereteket elsajátíthatók a barista tanfolyamon. Az Akadémián megtanítjuk nektek az alapokat az alapfokú barista tanfolyam keretében. A haladó barista tanfolyamon, pedig segítünk begyakorolni a tökéletes tejhab és az öntés technikáját, hogy TI is ilyen szépségeket varázsoljatok a reggeli kávétokra. Mutatunk egy videót, ahol éppen egy hattyú készül, de tulajdonképpen, ha az alapokat ismeritek, és a mozdulatot jól begyakoroltátok, akkor bármit meg tudtok formálni, ez már a fantáziátokra van bízva! Ugye milyen jó móka?

A latte art másik módszere a csokitoppingos, latte pen segítségével készített minta. Biztosan ismeritek, ez is egy kreatív formája a díszítésnek, és ezt otthon is könnyedén kipróbálhatjátok. A következő videó erről szól.