16 éve képzünk baristákat a hazai és nemzetközi munkaerőpiacra, szerte az országban. Hallgatói visszajelzések alapján a legjobb ár-érték arányú képzést nyújtjuk. Folyamatos kapcsolatban állunk a vendéglátó egységekkel, ismerjük az elvárásaikat, ami lehetővé teszi számunkra a célirányos barista képzést.

A lövölde téren a VII. kerületben, a király utca és a szív utca találkozásánál, csendes, nyugodt helyen vagyunk fellelhetőek, közel a városligeti fasorhoz. A park, amely az épület előtt található, elzárja a sulit a forgalmas utcától és a hatalmas fák, amelyek körülölelnek minket, árnyékot, jó levegőt és nyugalmat árasztanak. Itt van a mi kis birodalmunk.

Alapvetően az oktatással foglalkozunk, de tanácsadóként is kamatoztatjuk sikereinket. Az alapoktól kezdve tanítjuk a hallgatóinkat és képezzük őket a felé, hogy a szakmában a legjobbak lehessenek. Alapvető célunk emellett, hogy fejlődési lehetőségeket biztosítsunk, mind a haladó szinttel, mind a tréningeinkkel.

Az iskola úgy lett kialakítva, hogy egyszerre 6 ember tudjon dolgozni kényelmesen. Így az oktató mindenkivel tud foglalkozni, egyenként is. A két kávégépre 3-3 ember jut, és minden rendszer úgy van beállítva, ahogyan azt egy baristának élesben is tudnia kell működtetni.

Az Akadémián több képzési modul is megtalálható, a hobby, kezdő kurzustól egészen a haladó, profi szintű Latte Art-ig mindent el tudsz sajátítani.

Nálunk megtanulod honnan ered a kávé, milyen pörkölési módokat különböztetünk meg. Átbeszéljük a kávéőrlés lehetőségeit, hogyan tudod az őrlemény finomságát megállapítani. Milyen fokozatra kell beállítani az őrlőt, hogy a legtökéletesebb espressot tudd összehozni, valamint a krémes tejhabot, ami kulcsa minden egyéb kávéitalnak, és az egyre közismertebb Latte Art-nak.

Fő eleme a tanfolyamunknak a kávé italok elkészítése, különböző kávék elkészítési módja, a kávé helyes felszolgálása, készítése és története. A kávé és az alkohol találkozása, avagy a kávé alapú koktélok elkészítése (Espresso Martini, Ír kávé, Ice Cream Café)

A kávézóban dolgozó baristának is tudunk újat mutatni, szakmai bővítést kínálni, de ugyanakkor teljesen az alapoktól kezdünk, tehát nem kell tapasztaltnak lenned. Magyarországon, de főképp külföldön a szakmának van piaca, hiába válik egyre nyilvánvalóbbá a kapszulás kávék aranykora, az igazi kávét fogyasztók száma is rendületlenül növekszik.

Na de ki tud különbséget tenni kávé és kávé között? Aki magasabb minőséget szeretne, annak dolgoznia kell érte. Mi magas színvonalon képzünk baristává, ezt vállalja a Barista Akadémia.

Ahhoz, hogy profi váljon belőled, az espresso készítését kell tökéletesítened. Ezért nézzük meg mik az alapvető szabályok az elkészítéséhez. A tökéletes espresso eléréséhez sok mindenre van szükségünk, és leginkább arra, hogy minden összhangban legyen egymással. Mi először rámutatunk a hibákra, hogy értsd mi az, amit nem szabad elkövetni, mi az, amire a legjobban oda kell figyelni. Rámutatunk az alul extraktált kávé hibákra, ami egy kesernyés ízt produkál, ahol a beltartalmak nem tudnak kioldódni a rövid ideig tartó lefolyás miatt. Megmutatjuk a felül extraktált kávé jellemzőit, ami szemmel látható és tapintással is érzékelhető hibákat rejt. A kettő eljárás között találjuk meg a tökéletesen elkészített espressot, ami 30 ml (+/-5ml), 20-30 mp alatt folyik le a csészénkbe, 8-10 g kávét tartalmaz, amit 90-95 fokú vízben főzünk le, így a lefolyás szabályos, gyufaszál vastagságú lesz.

espresso tökéletes lefolyás

De nem csak ezekre az összetevőkre kell odafigyelni, számos teendő előzi meg, hogy ezt az eredményt kapjuk. Kezdjük is az elején, a kávészemek őrlésével. A frissen pörkölt kávé, a legjobb hozzávalója a tökéletesen elkészített presszó kávénak. A friss őrlés hatványozza a minőséget, a gyártók pedig nem számolnak a frissességgel. A lepörkölt kávé sokat áll a raktárban, emiatt elveszíti a beltartalmait, kiszárad, és elillannak a tartalmak.

Legelső teendőnk tehát, az őrlőbeállítás.  Ha gyorsan folyik le a kávé, nem gyufaszál vastagon, akkor finomabbra kell állítani a darálót, az órajárással ellentétes irányba.  Ilyenkor túl durva az őrleményünk és csak átfut rajta a kávé. De ha lassan folyik le, akkor durvábbra kell állítani, mert túl finom az őrlemény, nagyon összeáll, és nem tud rajta átfolyni a kávé, ezért nagyon lassú a lefolyás. Ebben az esetben az órajárással megegyező irányban kell állítani a darálón. Akkor jó az őrlőbeállítás, ha azok a szabványok teljesülnek, melyeket az előbbiekben felsoroltam, a 25-30 mp és a gyufaszál vastagságú lefolyás. Tehát a jól beállított őrlő meghatározója a tökéletes espressonak.

kávéőrlő gép

Figyeljünk a mennyiségre is, hiszen az is befolyásolja a kávé lefolyását. Ha nagyobb koffeintartalmú kávét szeretnénk, akkor emelhetjük a kávémennyiséget 9-10 grammra is.

Tömörítésből is eredhetnek hibák. Ha nem tömörítünk vagy éppen nem egyenletesen, átfolyik a víz rajta, tehát alulextraktált kávét kapunk. Ha viszont túl tömörítjük a kávénkat, akkor nem tud átfolyni a víz és megégetjük a kávépogácsánkat.

A víz minősége is nagyon sokat számít, nem mindegy hogy, tisztított vagy szűrt vizet használunk. Be kell állítani 90-95 hőfokot, hiszen e felett már megégeti a kávénkat. Az is számít, mennyi időt tölt kontextusba a kávé a vízzel, ez határozza meg hogyan oldódnak ki a beltartalmak.

Ha jó minőségű kávét szeretnél inni, meg kell dolgozni érte! 🙂

Egy csésze jó kávéhoz szükséges a jó alapanyagú, pörkölésű és őrlésű kávé, a megfelelő gépek használata, valamint a tudás és annak megfelelő alkalmazása. Mi a szükséges tudásanyagot szeretnénk átadni nektek. Nálunk az oktatás gyakorlat centrikus, ezzel felkészítünk Titeket a szakma feladataira.

Várunk téged is, ha teljesen kezdő vagy, ha már van tapasztalatod és frissíteni akarod a tudásod, ha szeretnél minőségi oktatásban részesülni, közben vidám hangulatú órákon egy jó csapattal együtt dolgozni! Nem kell semmiféle előképzettség hozzá, csak az elhatározás!