Mára már szinte az egész világon divattá vált a halloween. Mindenhol megjelennek a jellegzetes motívumok, a dekorációban, az ételekben és nem kivétel ez alól a kávé sem. A latte art technikával a baristák művészi szintre emelték a kávéitalok díszítését. Ezt a technikát a Barista Akadémia barista képzésein is megtanulhatod. De először lássuk, hogy mi a halloween története és miért kell töklámpást faragni?

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit október 31. éjszakáján tartanak meg. Az Írországban és Skóciában élő pogány törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet, a nyár végét, vagyis a Samhain-t. Egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak ura előtt. Amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-szigetek jelentős részét, a pogány ünnep idővel összemosódott a római Ponoma, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepével; a Parentalia, a holtak tiszteletére szánt nappal és a Lemuralia ünneppel, ami során a rómaiak kiűzték a rosszakaratú és félelmetes szellemeket a házaikból. Az ezt követő napon, az angolszászokkal szinte egy időben ünnepel a katolikus kereszténység is. Az őskeresztény szokásokat a pogány hagyományokhoz igazították a betiltásuk helyett. Így a november 1. a keresztény mindenszentek ünnepévé vált.

barista_kepzes_tanfolyam

A halloween legfontosabb jelképe a töklámpás. A lámpás angol nyelven elterjedt neve Jack O’Lantern. A legenda szerint nevét egy Jack nevű részeges kovácsról kapta, aki az ördögöt megtréfálva olyan ígéretet kért, hogy lelke ne kerülhessen a pokolba. Jacket azonban a mennyországba sem fogadták be, ezért lelke bolyongott. Végül az ördögtől egy izzó parazsat kapott, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak, így a lelke a lámpás fényénél keresi megnyugvását. Amerikában a látványosabb és könnyen faragható tök váltotta fel a marharépa szerepét.barista_kepzes_tanfolyam

A hiedelem szerint halloween éjszakáján a legvékonyabb a választóvonal élők és holtak között. Az eltávozott lelkek megpróbálnak visszatérni a világba. A kelták védekezésként eloltották a tüzet a házaikban és szellemnek öltözve parádéztak az utcákon a túlvilágiak megtévesztése érdekében. Ebből a szokásból ered a jelmezbe bújás és a Trick or Treat! (Cukrot vagy csínyt!) felkiáltás.

Az ünnep alkalmával sok helyen, éttermekben, kávézókban igyekeznek átadni a halloween hangulatát. A kávézókban rendelt cappuccinonkról egy-egy töklámpás, szellem, boszorkány vagy valamilyen rémisztő, de jópofa kép néz vissza. A tejhabbal rengeteg mintát elkészíthetünk a kávéitalokra, csak a fantáziánk és a gyakorlati tudásunk szab határt, ami fejleszthető. A Barista Akadémia barista képzésén minden tudást megkapsz ahhoz, hogy Te magad is elkészíthesd a kedvenc kávéitalodat. A barista tanfolyamon lépésről lépésre segítünk, hogy az alapoktól egészen a haladó szintig eljuss, ahol már a latte art mintákat gyakorolhatod. Többféle tanfolyam típusaink közül válogathatsz, az alap, a gyorsított, a haladó, vagyis a latte art és az exkluzív egyéni/VIP barista tanfolyamaink közül garantáltan megtalálod a hozzád illőt.

barista_kepzes_tanfolyam

A barista képzésen megismerkedsz a kávé történetével, kultúrájával, termesztési, feldolgozási és pörkölési folyamatával is. Megtanulod a helyes őrlőbeállítást, aminek segítségével elkészítheted a tökéletes espressot, majd a tejhab és a cappuccino készítést is. Ezeken kívül a barista tanfolyamon több, mai divatos kávéitalt, latte macchiatot, americanot, risrettot, jeges kávét és alkoholos kávékat is megtanulhattok. A kávé italokat pedig csokoládé toppinggal díszíthetitek.

Ha tovább szeretnél fejlődni és minél többet akarsz tudni, akkor folytasd a tanulást a haladó/latte art tanfolyamon. Ezen a barista tanfolyamon különböző öntési mintákat tanulhatsz meg, amivel a kávéitalokat díszítheted. A gyakorlat során a cappuccino és a tejhab tökéletesítése mellett, a szív, a rozetta, a tulipán formákat és több állatmintát (nyúl, oroszlán, medve, malac) is elsajátíthatsz.

Az országban egyedülálló továbbképzési lehetőség! A barista tanfolyam volt és jelenlegi tanulói ingyenesen vehetnek részt a Barista Akadémia által szervezett továbbképzési tréningeken: pincér, standolás, kommunikáció, rendezvényszervező, free pouring és angol bárszaknyelv tréningeken.barista_kepzes_tanfolyam

A barista tanfolyamra november 9-én, 17 órakor személyesen tudsz beiratkozni a Barista Akadémián (1071 Bp., Lövölde tér 2.). Nincs szükség előképzettségre, csak elhatározásra!

Ne tökölj, jelentkezz november 9-én a barista tanfolyamra és legyen a szenvedélyed a szakmád!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu