Ma már napi szinten hallunk a globális felmelegedés hatásáról, egyre több cikkben olvashatunk a felmelegedés okozta gondokról, de mégsem foglalkozunk kellően a témával. Nemcsak a természetet, de a társadalmat is befolyásoló tényezőről van szó. A kávétermesztés és a fogyasztás esetén  sincs ez már másként. Rosszabb ízű, gyengébb minőségű, de egyre drágább kávék kerülhetnek az asztalunkra. A legsúlyosabb probléma mégis a termelőknél jelentkezik.

barista_kepzes_tanfolyamKutatások kimutatták, hogy a klímaváltozás jelenlegi folyamata miatt csökkenek a termőterületek, ráadásul a hőmérséklet emelkedése kedvez a kávécserjéket megfertőző betegségek és kártevők terjedésének. A kávé rendkívül érzékeny a hőmérséklet kis ingadozásaira, emiatt a globális felmelegedés az összes termelő országot negatívan érinti, ezek közül is a legsérülékenyebb Etiópia termőterülete. Azokban az országokban (Kolumbia, Brazília, Etiópia és Vietnam), ahol a legkedvezőbb éghajlati tényezők állnak fenn, ma már kevésbé optimálisak a feltételek. A drasztikusan változó időjárási jelenségek is az éghajlatváltozásnak tudható be. A kevesebb csapadék, az aszályos időszakok, az öntözés mértékének csökkenése komoly problémát jelent a kávéiparnak.barista_kepzes_tanfolyam

Az elkövetkezendő három évben a fogyasztás várhatóan meghaladja a termelést  a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai alapján. Eddig a magas termelési években felhalmozott készletekkel kerülték el a kávéhiányt és a jelentősebb áremelést. De mivel az exportőrök kénytelenek voltak használni a “tartalék” készleteket, emiatt jelentősen csökkent annak mennyisége. A hosszabb távú kilátások aggodalomra adnak okot a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt.

Dr. Tim Schilling, a World Coffee Research, a globális kávéipar által finanszírozott szervezet igazgatója szerint: “A kiváló minőségű kávé kínálatát súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás, a betegségek és a kártevők, a földterület- és a munkaerőhiány, mindeközben a kávé iránti kereslet minden évben egyre növekszik”. Néhány termőterületen a hőmérséklet már elég magas ahhoz, hogy a kávé minőségére negatív hatással legyen. Dr. Schilling hozzá tette: “Ennek logikus következménye, hogy az árak emelkedni fognak.”

                                    barista_kepzes_tanfolyam barista_kepzes_tanfolyam

Etiópia – A kávé hazája

A jelenlegi kávétermesztési területek Etiópiában akár 60%-al is csökkenhetnek, mivel a század végére 4°C-os hőmérséklet emelkedés következhet be, a Kew Gardens és etiópiai munkatársainak tanulmányai alapján. A legoptimálisabb forgatókönyv szerint is az etióp területek mintegy 55%-kal zsugorodnak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a területek áthelyezésével, kombinálva az erdők védelmével és újratelepítésével együtt jelentős növekedést érhetnénk el Etiópiában.

A kávé 15 millió etiópnak, a lakosság 16%-ának nyújt megélhetést. Az ország keleti részén élő termelők, ahol a melegedés már gondot okoz, sokan küszködnek és sikertelen a termés a tartós aszály miatt. Jamal Kasim, aki egyike a farmereknek, jelentős változásokat figyelt meg a kávé szüretében. “Az első néhány évben sok gyümölcs termett, de most már kopaszok lettek a cserjék, így nem tudom biztosítani a családomnak a megélhetést.”-mondta.

barista_kepzes_tanfolyam

Brazília – A világ kávétermelője

Nem Etiópia az egyedüli, aki az éghajlatváltozás hatásaival küszködik. Hasonló problémák jelentkeznek a brazil termőföldeken is. A hőmérséklet emelkedése és a csapadékhiány miatt a termőföldek területe drasztikusan lecsökkenhet a jövőben. A vízhiány miatt az öntözőrendszereket sem tudják használni, mivel a víztározók szárazak maradnak. Az utóbbi évek szárazságai az ország legfőbb kávétermő területeit sújtotta. Az idei év elején a kormány azt a lehetőséget is fontolóra vette, hogy első alkalommal importálna kávébabot, de végül a gyártók ellenállása miatt ezt elvetették. A brazil gazdálkodók egyike Inacio Brioschi 2016-ban elvesztette a termésének a felét, ebben az évben a termelés 60%-al alacsonyabb lesz, ez jól mutatja a kávétermesztés jelenlegi helyzetét.

A világ minden táján, az aszályok hatása gyakran erőteljesebb a felmelegedés miatt, ami több párolgást eredményez, és jobban szárítja a földet. Az aszály több hónapig is fennmaradhat, ami ellen nincs felkészülve sem a kávéipar, sem más mezőgazdasági ágazat.

Törekvések a kávé megőrzésére

Míg a rossz időjárási körülmények negatív hatással bírnak Brazília és Etiópia kávétermesztésére és az előrejelzések alapján a jövőben csökkenek a kiváló minőségű kávé termőhelyek, ezzel szemben néhány országban rekord magas termést figyelhetünk meg. De fontos figyelembe venni, hogy ennek oka az erdőirtás.barista_kepzes_tanfolyam

Szinte minden olyan országban, ahol a kávétermés mennyisége gyorsan növekszik, az erdőirtás az új termőföldek elsődleges forrása. Azt hiszem mindannyian beláthatjuk, ha ezeket az erdőterületeket nem pótolják, ha nem történik meg az újratelepítésük, újabb ördögi kör kezdődik…
Egy másik, sokkal kedvezőbb megoldás forrása, a 2014-ben nyilvánosságra került Arabica teljes genomszekvenciája, ami megkönnyíti a melegebb körülményeket jobban tűrő növények kiválasztását. Ezenkívül a World Coffee Research intézete egy olyan növénytermesztési programon dolgozik, amelynek során olyan Arabica fajokat hoznak létre, ami jobban ellenáll az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárásnak. De ez nem olyan folyamat, ami másnapra elkészül, emiatt a koffein szerelmeseinek szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a jövőben a kávé ára emelkedni, míg minősége romlani fog.
A témáról részletesebben olvashattok a BBC cikkében, ahol a bemutatott riportokban megszólalnak a helyi kávétermelők is.

barista_kepzes_tanfolyamAzok, akik jobban megismernék a kávé fejlődésének folyamatát, a kávébab feldolgozását és a kávéitalok elkészítését, szeptembertől lehetőség nyílik részt venni a Barista Akadémia újonnan induló tanfolyamain. Az Akadémia tanulói a képzéseken az alapszinttől egészen a haladó szintű baristává válhatnak. A napjainkban divatos szakmának számító barista könnyen elhelyezkedhet belföldön és külföldön egyaránt. Az alap, gyorsított, haladó és egyéni barista tanfolyamokon 30% elmélet és 70% gyakorlati oktatás zajlik. A képzéseken kávé kóstolással és illatfelismeréssel fejlesztjük a hallgatók képességeit. A hagyományos elkészítési mód mellett megismerkednek a filter technológiával is. Az espresso, cappuccino, latte macchiato, jeges kávé mellett az alkoholos kávéitalok receptúráját is megtanulják, ezzel belekóstolva a mixerek világába is. Társiskolánk, a Mojito Mixeriskola is indít szeptemberi mixertanfolyamokat. A vendéglátásban komoly előnyre tehet szert az, aki a bárpult mögött ismeri, valamint gyakorlatban hasznosítani tudja egy barista és egy mixer szakma tudását is. Kettő az egyben: barista és mixertanfolyamunk során kedvezményesen végezhető el mindkét képzés. A Barista Akadémia tanfolyamairól és a Mojito Mixeriskola képzéseiről részleteket a iskolák honlapján olvashattok (www.baristaakademia.hu , www.mojito.hu)

barista_kepzes_tanfolyam

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.baristaakademia.hu