2017. május 21-én barista verseny keretében választották ki a Centrál Kávéház és Étterem 1887 kínálatában évtizedek óta szereplő Pesti kávé új receptjét. A versenyt Szarka Borbála nyerte többrétű élményt nyújtó diós karamell-, kakaó- és narancshabos, criollojával, amelynek kiegészítő elemként tálalt fehércsokoládéjában is ugyanezen ízvilág köszön vissza.

A Kávéház 2017. május 21-én vasárnap barista versenyt rendezett barista_kepzes_tanfolyamazon célból, hogy a korábbi receptet a  barista szakmában tájékozott és korszerű tudással rendelkező versenyzőkkel újragondolva létrejöjjön egy XXI. századi és hagyományokat is magában hordozó Pesti kávé.

A versenyt három fős szakmai bizottság zsűrizte: Hajdú Péter, a Barista Akadémia vezetője, Tóth Sándor többszörös magyar bajnok és világbajnoki döntős barista, a Lucky Cap Micro Roastery & Coffee Conception tulajdonosa, valamint Wildner Ágost, a Centrál Kávéház és Étterem ügyvezetője.

A zsűri a verseny során az ital élvezeti értékén kívül figyelembe vette azt is, hogy a megalkotott kávé a Centrál 130 éves szellemiségéhez, atmoszférájához illő legyen. A nyertes, újragondolt Pesti kávé receptjét, a már szinte hungarikumnak számító dió köré építette fel Szarka Borbála. A legalapvetőbb törekvésem az volt, hogy önmagában teljes egységet képező kávét alkossak meg, amely az összetevők harmóniája, egyensúlya révén nem kíván extra cukrot vagy tejet a fogyasztásakor. A dió maga klasszikus egyszerűségében különleges, emellett kitűnően működik a ház által értékesített világos pörkölésű, specialty kávékkal.”

     barista_tanfolyam_kepzes barista_kepzes_tanfolyam

A nyertes kávé kiegészítő eleme egy diós, narancsolajos, nyelv formájú fehércsokoládé, amely utal a Centrált naggyá tevő írókra. Hiszen a régi kávéházi kultúra része volt az a kutyanyelvnek nevezett jegyzetelésre alkalmas blokkpapír, amelyet minden író számára biztosítottak.

Számomra az új Pesti kávé egyet jelent azzal, hogy hagyományokkal bíró, klasszikus alapanyagokhoz nyúlunk és szeretettel harmonizáljuk azokat a legkiválóbb minőségű, rengeteg lehetőséget kínáló újdonságokkal.” – mondta Borbála.

Hajdú Péter zsűritag elegáns, egyszerűen fantasztikus szavakkal illette a nyertes kávét. Nem tolakodik a dió és a kakaó, de ott van. Ez az ital az, amelyik a Centrálhoz illik.

Bori emocionális környezetet adott az italnak, és a végeredmény egyszerűen hibátlan.” – mondta Tóth Sándor a díjátadón.

    DardaiIvett barista_kepzes_tanfolyam

Wildner Ágost ügyvezető elmondta, hogy a Centrál Kávéház és Étterem 1887 új kávélapján is szerepel majd a győztes ital, illetve idény jelleggel három másik versenyző, Dárdai Ivett kajszibarack pálinkás, Kántor Enikő csokoládé homokos, vanília fagylaltos, langyos brülézett sárgabarackos affogatoja, valamint Nagy Krisztián barackszirupos, növényi tejszínes kávéját is megkóstolhatják a közeljövőben a Centrál Kávéház és Étterem vendégei. Az új kávélap mellett, új étlappal is várjuk vendégeinket, mely séfünk, Fekete Tibor és gasztronómiai tanácsadónk, Pesti István Michelin-csillagos séf együttműködéséből született, emellett pedig házi cukrászműhelyünk új desszertjeit is meg lehet már kóstolni” – mondta el az ügyvezető.

A Centrál Kávéház és Étterem kerek évfordulót ünnepel, hiszen 1887-ben, pontosan 130 éve nyitotta meg kapuit. A Centrál történetének egyik fontos szereplője Mészáros Győző, aki 1905-től négy évtizeden keresztül vezette a kávéházat, a Budapesti Kávésok Ipartestületének elnökeként mindig komoly hangsúlyt fektetett a kávéház nyüzsgő, intellektuális jellegére, így a hely a szellemi élet központjaként A Hét és a Nyugat íróinak törzshelyévé válhatott. Az ő tiszteletére és emlékére szerepel mind a mai napig a Pesti kávé a Centrál kínálatában.

central_café_restaurant