A Budavári Schönherz Stúdió műsorában a kávéval kapcsolatos kérdésekre válaszolt a Barista Akadémia. Ha kíváncsi vagy vajon Te is képes lennél csodás mintákat alkotni a kávédba, akkor ajánljuk figyelmedbe a 2018. március 14-én közvetített élő műsort.

A Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola 12 éve foglalkozik baristák és mixerek magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak.

Célunk, olyan szakemberek képzése, akik a nálunk megszerzett magas szintű elméleti és gyakorlati tudásuknak köszönhetően, a világ bármely pontján megállják a helyüket a bárpult mögött. Legyen szó bárról, kávézóról, étteremről, folyami vagy óceánjáró hajókról. A barista tanfolyamon különböző kávéfajtákat, pörkölési módokat ismerhetsz meg. Megtanulhatod, hogyan kell beállítani az őrlőt és elkészíteni a legtökéletesebb espressot, valamint a krémes tejhabot, ami minden egyéb kávéital és a latte art  kulcsa.

Budavári Schönherz Stúdió (BSS): Milyen szinteket lehet elérni ebben  a szakmában?
Barista Akadémia (BA): Ez egy nehéz kérdés. Versenyek tekintetében vannak magyar bajnokságok, aki megnyeri a magyar bajnokságot, az kvalifikálja magát a világbajnokságra. Gyakorlatilag a legmagasabb érdem, amikor a barista ilyen szintű versenyt nyer meg. Ehhez nagyon-nagyon sok csillagnak kell együtt állnia, hogy ez megvalósuljon. 

BSS: Kiknek ajánljátok, hogy foglalkozzon a barista szakmával?
BA: Gyakorlatilag bárkinek. A Barista Akadémián a tanulók, a 16 évestől a 70 éves korosztályig megtalálhatóak. Van aki hobbiból tanul, de van olyan, aki ebből szeretne megélni.

BSS: Mit gondolsz elengedhetetlen a jó kézügyesség vagy bele lehet tanulni gyakorlással?
BA: Azt szokták mondani, hogy önmagában a tehetség még kevés. Ha valaki nagyon szorgalmas, akkor tényleg képes lehet elsajátítani bármit. Erre a szakmára különösen igaz az, hogy rengeteg kell gyakorolni,ahhoz, hogy valaki profi lehessen a barista szakmában.

BSS: Milyen képzések vannak a Barista Akadémián?
BA: A legnagyobb számban látogatott képzés az alapfokú barista tanfolyam, amely egy 7 alkalomból (6+vizsga) álló, komplex, sok mindenre kiterjedő képzés. Itt nemcsak kávét tanítunk meg készíteni, hanem alapvető készségeket is fejlesztünk, mint például a kóstolás, a szaglás. Különböző termőhely szelektált, prémium minőségű kávékat kóstolunk. Van egy illatminta-dobozunk, ami Franciaországból származik és ezekkel tréningezzük az emberek szaglását, mindemellett a bárban való mozgást, a kávékészítés folyamatát.

BSS: Ajánlanád egy egyetemistának egyetem mellett elvégezni ezt a képzést?
BA: Rengeteg egyetemista keresi fel a Barista Akadémiát, akik szeretnének ebben dolgozni, vagy egyszerűen kiegészíti az ő tanulmányaikat, főleg vendéglátós szakirányról érkeznek.

BSS: Mi volt a legjobb, illetve legkülönlegesebb kávékülönlegesség, amit sikerült kipróbálnod vagy elkészítened?
BA: Az az érdekes, hogy minden ember kávékülönlegességben gondolkodik, itt maga, ami különleges lehet, az az adott kávé. Például a múlt héten kaptunk egy tételt, illetve kettőt is, ami közel 1000 Euro körül van kilogrammja, -kávéról beszélünk- és olyan jellegzetes ízekkel, illatokkal rendelkezik, amit sajnos kevesen kóstolhatnak meg az országban. Szerencsések vagyunk és csodálatos élményt jelentett.

BSS: Mi a véleményed a koffeinmentes kávékról?
BA: Koffeinmentes kávék nagyon jók tudnak lenni, hasonlóan izgalmas ízjegyekkel tudnak rendelkezni, mint a koffeines társaik. A probléma, hogy nagyon sok esetben, amit a kávézókban találunk nagyon gyenge minőségűek. Nem jól vannak elkészítve, rosszul vannak tárolva, csomagolva és emiatt egy ilyen mosogató lére hasonlító valamit kapunk koffeinmentes kávé néven. 

BSS: Mit gondolsz a latte art művészet vagy adalék a mindennapokhoz?
BA: Mindkettő. Aki ezt művészi szinten űzi, rengeteget kell gyakorolnia. Alapvetően pedig hozzátartozik egy jó kávéhoz, egy profi cappuccino tetejére egy mintát önteni ma már alapkövetelmény. 

A Budavári Schönherz Stúdió műsorában a Barista Akadémiával készített interjút a 34:54 másodpercnél találjátok meg:

A barista és a mixertanfolyamon az alapoktól egészen a haladó szintig elkísérünk, hogy a végén profi baristává és mixerré válhass! Hallgatóinknak ajándék tréningeket is adunk és a képzések végén munkaajánlatot is kapsz. Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz.

Kövess minket  facebookon és instagramon!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.baristaakademia.hu