Ígéretünknek megfelelően folytatjuk cikkünket, amelyben a Barista Akadémia 50 különleges tény első részében 25 érdekességet mutatott be a kávéról. Most újabb 25 megdöbbentő igazságról rántjuk le a leplet:

 1. III. György brit király 1767-es bélyegtörvényének köszönhetően Amerikában a tea népszerűbb ital volt, mint a kávé, amelynek eredményei a Boston-i tea partik lettek. Ezt az időszakot követően a kávé Amerika nemzeti italává vált és szorosan kapcsolódott a forradalom jelképéhez is.
 2. Volt idő, amikor 3 különböző kultúrában tiltották a kávét Mekkában, Európában és Németországban.
 3. “Shools for the wise” avagy iskola a bölcseknek névvel illetik a törökök a kávéházaikat.
 4. A kávé koffein tartalma függ a kávépörkölésének idejétől is. A sötétebb pörkölésű kávéban kevesebb koffein található, mint a világos pörkölésű kávébabokban.
  barista_kepzes_tanfolyam
 5. A kávécserjék 3-4 éves korukban teremnek először és 1 vagy 2 kilogramm babot terem vegetációs időszakonként.
 6. Egy kávécserje nagyon kevés kávé gyümölcsöt terem, a mennyisége csupán fél kilogrammnyi őrölt kávénak felel meg.
 7. A holland kávé kereskedők 1715-ben mutattak be Franciaország királyának, XIV. Lajosnak egy kávécserjét. Köszönettel tartozunk Chevalier Gabriel Mathieu de Clieu-nak, aki megszerzett néhány hajtást a cserjéről és elkezdte a kávé termesztését a Karib-térségben, ennek köszönhetően több, mint 20 millió cserje lett a Karib-szigeteken 50 éven belül.
 8. A kávénak a két fő fajtáját a Coffea arabica-t és a Coffea robusta-t használják a kereskedelmi kávé előállításához. A Robusta kávé szemek 40-50%-al több koffeint tartalmaznak és az instant kávékban is ezt használják, mialatt az arabica kávé a legjobb minőségű és a legszélesebb körben felhasznált kávét adja.
 9. Kutatások kimutatták, hogy a kávé csökkenti a neurodegeneratív betegségeket kialakulását és a kognitív hanyatlásokat.
 10. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a nők, akik naponta 3 csésze kávét fogyasztanak 15%-al kisebb valószínűséggel alakul ki depresszió, mint azoknál akik csak egy csészével vagy kevesebbet isznak egy hét alatt, mindez 10 éves periódusra vonatkozóan.
 11. A nőknek tilos volt belépni az első kávéházban 1652-ben, Angliában.
 12. Az 1600-as években, az arab vidékekről Európába Velencén keresztül importálták a kávét.
  barista_kepzes_tanfolyam
 13. Észak-Amerikában az egyedüli helyek, ahol kávét termesztenek az Puerto Rico és Hawaii.
 14. Az arabok voltak az elsők, akik kávét termesztettek. Hagyományos pörkölési módszerrel dolgoztak és vízben forralták a kávét, amit az “Iszlám bor”-nak tekintettek.
 15. A legenda szerint Khaldi, egy etióp kecskepásztor észrevette, hogy a kecskéi a normális viselkedéssel szemben sokkal izgatottabban viselkedtek miután egy örökzöld fáról lelegelték a piros bogyókat. Ő elvitte a bogyókat egy muszlim szent embernek, aki a nyers gyümölcsökből ízletes italt készített. Így fedezték fel a kávét.
  barista_kepzes_tanfolyam
 16. A kávét orvos tanácsára fogyasztották és csodálatos gyógyszernek tekintették Szaúd-Arábia és Jemen térségében.
 17. Csodálkozni fogsz, hogy Törökországban szokás volt, ha a férj nem biztosította a feleségének a kávéját, akkor megalapozott indítéka lehetett a válásnak.
 18. A kávé akár halálos is lehet, ha nagyjából 100 csészényivel fogyaszt belőle az ember, ebben a mennyiségben található koffein már halálos dózisnak számít.
 19. Tudtad, hogy a víz és a kávé a két legnépszerűbb ital a Földön?
 20. A legtöbb fogyasztó nem tudja, hogy a kávé alapvetően étel és nem csupán ital.
 21. Egy fontos dolog, amit jó ha tudsz a kávéról. A filteres kávé 0,6% zsírt tartalmaz, míg az espresso 2,5%-ot.
 22. Az 1600-as évekig vitát szított az a törvény, hogy a katolikusok nem ihatták a kávét, szerencsére VIII. Kelemen pápa eltörölte ezt a törvényt és engedélyezte a kávé fogyasztását.
 23. A kávé a második legnépszerűbb ital a Földön.
 24. A kávé koffeintartalma függ a pörkölés típusától, a kávé elkészítésétől és a kávé típusától is. Tipikusan, egy espressoban 80-120 mg koffein van, míg a bögrényi amerikai forrázott kávékban akár 120-150 mg is lehet.
 25. A legtöbb ember nem tudja, hogy a kávé gyümölcsét learatják, megtisztítják a gyümölcshústól és a kávébabokat szárítják. Magas hőfokon pörkölik, ahol a kávék térfogata nő és a szemek dupla nagyságúra is megnőhetnek.

Még több érdekességet tudhatsz meg a kávéról a Barista Akadémia barista képzésein, ahol megtanulod a tökéletes espresso, tejhab és capuccino készítését, valamint haladó szinten a latte art mintákat is elsajátíthatod.
barista_kepzes_tanfolyam

Az alapfokú, gyorsított, haladó, latte art és egyéni barista képzésekre december 5-én, 17 órakor tudsz személyesen beiratkozni a Barista Akadémián. Ha a karácsonyi ajándékon gondolkodsz, akkor is jó helyen jársz. Lepd meg barátaidat, család tagjaidat egy barista tanfolyammal az ünnepekre. Biztosan akad olyan a barátaid között, aki igazi kávé fanatikus, számára tökéletes ez a nem hétköznapi ajándék. Vagy gyertek el mindketten a barista képzésre és élvezzétek együtt a frissen készült kávéitalokat. 

Társiskolánkkal, a Mojito Mixeriskolával közösen indított Kettő az egyben: barista és mixertanfolyamon kedvezményesen és rövid időn belül végezhetsz el két szakmát is. Ezzel jelentős előnyre tehetsz szert a munkaerő piacon.

A Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola hallgatóinak ajándékba többféle továbbképzési tréninget is adunk: pincér, standolás-elszámoltatás, rendezvényszervezés, kommunikációs, free pouring és angol bárszaknyelv tréningeket. A barista és mixer  tanfolyamok elvégzésével magyar-angol nyelvű barista és bármixer tanúsítvány állítunk ki. Ha képzések végén munkát is szeretnél válogass az aktuális belföldi és külföldi álláshirdetések között, amit a honlapunkon az Álláslehetőség menüpont alatt találsz meg. 

Ne maradj le a barista és mixertanfolyamokról,
iratkozz be december 05-én, 17 órakor a Barista Akadémián és a Mojito Mixeriskolában!

További részletekért böngéssz a Tanfolyamok menüpont alatt, vagy keress minket facebookon és instagramon!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.baristaakademia.hu