Egy finom kávéital elkészítése nemcsak a kávéfőzőgéptől vagy az őrleménytől függ, hanem a víz minősége is nagyban befolyásolja azt. A víz tulajdonságai, kémiai jellemzői komoly hatással lehetnek a kávéital ízére és jellegére. A Barista Akadémián erre is nagy figyelmet fordítunk, a megfelelő vízminőséget a BRITA vízlágyító- és szűrő rendszereivel érjük el.

A csapvíz is tartalmazhat olyan alkotóelemeket, melyek kedvezőtlenül hatnak a víz ízére, és szagára. Ilyen alkotórészek lehetnek a klór, szerves szennyeződések és bizonyos növényvédő szer maradványok. A BRITA vízszűrő rendszerek csökkentik az ilyen alkotók részarányát a vízben, ezenkívül a nehézfémeket, mint például az ólom és a réz. A változó vízkeménységet is – amely a vízkövesedés okozója – szintén jelentősen csökkenti.
Miért jobb ízű a tea, a kávé és a hideg italok, ha szűrt vízből készülnek? A víz nagyon jó oldószer, amely segít a kávé és a tea aromáinak kinyerésében. A víz változó keménysége, vagyis a vízkő tartalma befolyásolja az aromák feloldását. Egy lágyabb vízben a tea és a kávé aromája jobban tud érvényesülni, ez a főtt ételekre is ugyanúgy vonatkozik.

barista_kepzes_tanfolyam

BRITA – a minőség és élvezet védjegye

barista_kepzes_tanfolyam

Az 1966-ban alapított BRITA az asztalra helyezhető vízszűrő kancsó feltalálója és vízkő csökkentés szakértője lett. Napjainkban ez a családi vállalat fejleszti, gyártja és értékesíti termékeit a világ több mint 70 országában. Jelentős fordulat a kávégépek világában, amikor 2004-ben létrejött az első együttműködés az espresso kávéfőzők piacán.

A jó vízminőség nagyon fontos a finom espresso vagy bármely más kávéital elkészítéséhez. A Barista Akadémián a kávégépeinket a BRITA Purity C150 Quell ST vízlágyító- és szűrő rendszerrel láttuk el, amelyben a patront igénybevételétől, vízminőségtől, átfolyt víz mennyiségétől függően 5-10 havonta kell cserélni.

A Purity C Quell ST szűrőket speciálisan a vendéglátó- és kávéipar számára fejlesztették ki, hogy csökkentse az ivóvízben található karbonát mennyiséget, elkerülve ezáltal a vízkő lerakódásokat a berendezések vezetékeiben.

A szűrőbetét ioncserélő gyanta és aktív szén keveréket tartalmaz. A szűrés folyamata 4 lépcsőben történik:

barista_kepzes_tanfolyam

  1. Előszűrés
    Eltávolítja a durva részecskéket.
  2. Szűrés az ion cserélővel
    Az ioncserélő gyanta csökkenti a víz keménységét, ezáltal megakadályozva a vízkő lerakódást. bizonyos nehézfémek kiszűrése is ebben a fázisban zajlik.
  3. Aktív szénszűrés
    Az aktív szén jelentősen csökkenti azon alkotóelemek mértékét, amelyek a víz ízét befolyásolják (klór, szerves szennyeződések, növényvédő szerek). Tartalmaz egy baktériumnövekedés gátlót is.
  4. Finom szűrés
    A finom szövésű szitaszűrő visszatartja a 10 µm-es részecskéket is.

A 4 lépcsős szűrés folyamata kb. 1 percig tart. A BRITA szűrőberendezések paramétereiről  részletes információt a BRITA honlapján olvashattok.

Vízkeménység 

A vízkeménység mérésére több módszer is létezik, például teszter használata vagy laboratóriumi mérés. A Barista Akadémián a vízkeménység-mérő tesztert alkalmazzuk a víz vizsgálatához. Ezzel a módszerrel a cseppszám alapján határozhatjuk meg mennyire nagy a karbonát tartalma a vizsgált víznek. A mi tesztünk során a csapból engedett 5 ml víz a tesztanyagból hozzáadott pár csepp hatására sötét lilás árnyalatot adott, ami  igen kemény vizet jelent. A megfelelő lágy víz citromsárga színt mutat a kontrollanyag használata során. Annál keményebb egy víz minél több csepp szükséges a citromsárga szín eléréséhez. A BRITA szűrő berendezésen keresztül vett vízminta már az első cseppre citromsárga színűre váltott, ezzel bebizonyítva, hogy a BRITA vízlágyító- és szűrő berendezések a gyakorlatban is az elvártak szerint teljesítenek.

Teszter használata:
A kémcsövet az első jelzésig (5 ml) töltsük fel a vizsgálni kívánt vízzel. Csepegtessük egyesével a tesztanyagot a kémcsőbe számolva a cseppeket és közben az oldást segítve rázzuk össze a kémcső tartalmát. Elsőként piros vagy lilás színezetűvé válik, utána addig csepegtessük amíg át nem vált zöldre vagy citromsárgára. A színskála függ a teszter típusától is, mindig olvassuk el a használati utasítást. Az átszíneződésig számolt cseppek adják a víz keménységi fokát: 1 csepp = 1 nk° (nk=német keménységi fok).

        barista_kepzes_tanfolyam barista_kepzes_tanfolyam

A Barista Akadémia tanfolyamainak tematikájába beépítettük a vízkeménység mérésének módjait, a keménységből adódó problémák ismertetését és azok megoldásait, valamint a BRITA berendezések működési elvét is. A tanfolyamokon a mérési módszerrel nemcsak elméletben, de gyakorlatban is találkozhatnak hallgatóink.

Tanfolyam jelentkezés és információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.baristaakademia.hu