Minden évben más-más országban kerül megrendezésre a World of Coffee esemény, amely a világ egyik legnagyobb kávés rendezvénye. Idén Budapest ad otthon a kiállításnak, emellett a World of Coffee keretein belül rendezik meg öt kategória világbajnokságát – Latte Art, Brewers Cup, Coffee in Good Spirits, Cup Tasters, Cezve/Ibrik. Büszkén mondhatjuk, hogy a World Latte Art és a World Coffee in Good Spirit versenyzői a Barista Akadémián készülhettek fel az elmúlt hétvégén. De ezzel még nem zárult a programok sorozata. A World of Coffee egyik kiállítója az UMAMI Barista Camp vendégeskedett nálunk ezen a héten, két napon keresztül, volt itt kávé kóstolás – cupping, illat és íz alapján kávé felismerés, érdekes előadások az alap barista készségekről, filter technológiáról, szenzori képzésről és pörkölésről.
.

World Latte Art Bajnokságbarista_kepzes_tanfolyam

A World Latte Art során a baristák megmutathatják, tudásukat, kreativitásukat és precizitásukat a tejhab készítésnél és az öntési mintáknál. Igen szoros versenyt várhatunk, mert ahhoz, hogy valaki bekerülhessen a világbajnokságba, ahhoz először nemzeti bajnokká kell válnia. A versenyzők 3 fajta szabadon kreált mintát készítenek, minden mintát kétszer készítenek el, amit  a két zsűrinek mutatják be. A 41 országból érkezett versenyzők között magyar baristát is találunk a 22 éves Tokaji Krisztinát. Az idei, 2017 World Latte Art Bajnokság győztese a thaiföldi Arnon Thitiprasert.

World Coffee in Good Spirits

A World Coffee in Good Spirits bajnokságon, olyan innovatív ital receptek kerülnek bemutatásra, amelyekben a főszerepet a kávé és az alkohol kapja. Ez a verseny kiemeli a barista és mixer képességeket, egy olyan összeállításban, ahol a kávé és az alkohol tökéletesen illik egymáshoz. Találkozhatunk a tradicionális Ír kávétól (whisky és kávé) kezdve, egészen az egyedi koktél variációkig. A 2017-es Coffe in Good Spirits világbajnokság első helyezettje Martin Hudak Szlovákiából.

A 2017 World of Coffee kiállítás keretein belül megrendezésre kerülő világbajnokságokon részt vevő versenyzők három napon keresztül a Barista Akadémián készülhettek fel a végső megmérettetésre.

barista_kepzes_tanfolyam barista_kepzes_tanfolyam
barista_kepzes_tanfolyam barista_kepzes_tanfolyam

Mindezek mellett a kiállításon sor került a 2017 World Brewers Cup bajnokságra, amit Chad Wan Taiwanból nyert meg; a 2017 World Cup Tasters bajnokság, amelyen az első helyezést kapta Lok Chan Hong Kongból és a 2017 Cezve/Ibrik világbajnokságot Karthikeyan Rajendram nyerte az Eygesült Arab Emírségekből. A versenyszámokról részletesebb leírást olvashatok a Barista Akadémia korábbi cikkében.

UMAMI Barista Camp

Az olaszországi UMAMI Area egyesületnek köszönhetően a World of Coffee rendezvény ideje alatt valósulhatott meg az UMAMI Barista Camp, aminek köszönhetően külföldi csoportok látogattak el a Barista Akadémiára. Két napon keresztül az eseményen a kávé világából különböző kategóriák, izgalmas témák, és gyakorlatok kerültek bemutatásra.barista_kepzes_tanfolyam

Alap barista készségek

Az alap barista készségek közé tartozik a kávé megismerése a cserjétől a csészéig. Az alap kávéismeretek nélkülözhetetlenek egy baristánál, honnan származik a kávé, milyen termőterületekről, milyen az adott hely fekvése, mikroklímája, talaj adottságai, milyen körülmények között és hogyan történik a szüretelés. Meghatározó tényező az is, hogy milyen eljárással dolgozzák fel a termést, sajátos ízt, jelleget és aromát ad a pörkölési mód és hogy a legtöbb illóolajat és aromát megtarthassuk számít a csomagolási mód.

Filter kategória

Olyan alternatív technikák használata került bemutatásra, mint a Hario V60, Clever Dripper, Syphon, AeroPress.  Bevezetést kaphattunk az alternatív kávéeszközök világába. A filter kávé elkészítésénél válaszokat kerestünk olyan meghatározó kérdésekre, mint például milyen víz kávé arányt használjunk, hogy hat a víz hőmérséklete az elkészült kávéra. Ezeket az eszközöket a gyakorlatban is kipróbálhattuk és megkóstolhattuk az elkészült kávékat.

barista_kepzes_tanfolyam barista_kepzes_tanfolyam

Szenzori képzés és pörkölés barista_kepzes_tanfolyam

Egy barista életében fontos fejlesztenie az illat és íz felismerést, mert ez képezi a kávéismeret alapját, amit rengeteg, fáradhatatlan gyakorlással lehet fejleszteni. Az SCA által rendszeresített pontozó lap segítségével teljes képet kaphatunk a vizsgálandó kávéról. Különböző gyakorlatokkal nemcsak az alap ízeket fogjuk egyre biztosabban felismerni, de az ízek intenzitását is meg tudjuk határozni, nem mellesleg az íz hibákat is ki tudjuk szűrni.

Cupping

 A kávék legobjektívebb vizsgálata „cupping”-on keresztül történik, ahol meghatározott mennyiségű kávé és víz felhasználásával áztatják a kávé őrleményt, így egy időben több tétel kóstolható össze, illetve ugyanazon kávéból több mintát készítve kiszűrhetjük az esetleges hibákat.

A kurzus vezetője: Ermanno Perotti, SCA minősített oktató
Kávé szakértő: Francesca Surano
SCA tréner: Andrea Onelli

barista_kepzes_tanfolyambarista_kepzes_tanfolyambarista_kepzes_tanfolyam

www.baristaakademia.hu