Ezen a hétvégén, március 12-én kerül megrendezésre a Török Kávé Készítő Magyar Bajnokság a KÁVÉ HÁZA és az Egyesület a Magyar Kávékultúráért szervezésében Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban.
A versenyzők török kávé jellegű italokat készítenek és mutatják be a szakmai zsűrinek. A rendezvény vasárnap 10 órától 15 óráig látogatható, a belépés díjtalan. A vendégek különleges kávékat is kóstolhatnak.
A facebook esemény ezen a linken követhető: https://www.facebook.com/events/102887223575272/
A program során Armen Tatevoszjan bemutatja, miként készül az Ibrik kávé Örményországban, valamint a Cezve/Ibrik világbajnoka Kis Zoltán is részt vesz. A magyarországi Cezve/Ibrik nemzetközi kvalifikációs verseny nyertese képviselheti hazánkat a világbajnokságon.
A részletes program lista az alábbi linken érhető el:
http://www.szekszard.hu/szekszard/UserFiles/File/kozugyek/fooldal/2017/002/kavebajnoksag.pdf
A török kávé a kávé elkészítésének módjára utal. A cezve, más néven ibrik egy olyan edény, amit kifejezetten egy bizonyos stílusú kávé elkészítéséhez használnak Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A teste lehet fémből, rézből, vagy esetleg kerámiából is, egy hosszú nyéllel.
Az alábbi videóban megnézhetitek, hogyan is készül a török kávé.
Egy pár kép az eseményről:
Dobra Réka a verseny nyertese
Zsűri tagok és versenyzők
Versenyzők
www.baristaakademia.hu